Stressi on keeruline vältida, sellega tuleb lihtsalt toime tulla

Pühajärve Spaa ja Puhkekeskuse müügi- ja turundusdirektori Liina Lambot-Lepa sõnul on stress tänapäevase kiire elutempo juures ilmselt vältimatu, seetõttu ongi oluline õppida pingetega toime tulema.

“Vastasel korral võib tagajärjeks olla läbipõlemine, ärevus ning isegi depressioon. Stressis inimene on vastuvõtlikum erinevatele haigustele, suureneb insuldi- ning infarktioht, võivad esineda unehäired. Seega ei tohiks stressist kui terviseprobleemist kindlasti mööda vaadata,” ütleb Lambot-Lepp.

Lihtsamad meetodid igapäevaseks stressimaandamiseks on meile kõigile teada — tasakaalustatud toitumine, piisav puhkus, aktiivsed tegevused värskes õhus, tegelemine hobidega.

“Loomulikult saame siia nimekirja lisada ka pikema või lühema spaapuhkuse kui võimaluse argirutiinist välja astuda ning lasta enda eest hoolitseda,” täiendab Lambot-Lepp.

Kuidas spaapuhkus aitab stressi vastu?

Spaa kui keskkond ongi loodud pingetest vabanemist soodustama, samuti pakutakse seal lisaks mõnusatele hoolitsustele ka võimalusi sportimiseks ning erinevateks aktiivseteks tegevusteks.

Fra Mare Thalasso Spa turundusjuhi Piret Piiperi sõnul mõistavad seda üha enam ka Eesti inimesed, mida näitab see, et siseturistide arv Eesti spaades on märgatavalt tõusnud ning ühe-kaheöise majutuspaketi kõrval on hakatud juurde valima ka lõõgastavaid hoolitsusi.

“Spaapuhkus tähendab mugavat majutust, tervislikku toitu, lõõgastavat veekeskust ja tervistavaid hoolitsusi või teisisõnu öeldes, kodust välja tulemist ja kohustustevaba aega iseenda või oma lähedastega,” selgitab Piiper.

Paljud spaad asuvad looduslikult väga kaunites kohtades, mis on linnasaginast väsinud inimestele ideaalseteks puhkuse- ja lõõgastumispaikadeks. Unustada ei tasu ka fakti, et spaapuhkus on Eesti mastaabis alati lähedal — puhkusele jõudmine ei nõua suurt aja- ja energiakulu.

Millised spaaprotseduurid ja –hoolitsused aitavad stressiga võidelda?

Pingetest vabanemiseks on spaakülastajate jaoks populaarsed erinevad massaažid alates klassikalisest üldmassaažist ja aroomimassaažist ning lõpetades eksootilisemate massaažidega.

“Oskuslikult teostatud massaaž vähendab lihaskondade pingeid ning leevendab sundasenditest tekkinud vaevusi. Muidugi ei eelda massaaži võtmine alati vaevuseid, tegu võib olla ka lihtsalt lõõgastava ning head enesetunnet loova hoolitsusega,” täpsustab Piiper.

Tihti on massaažid kombineeritud keha mähkimise ja koorimisega pikaks kehahoolduseks, mis on samuti väga populaarsed.

“Närvisüsteemi ja lihaseid lõõgastavat toimet omavad ka massaaživannid ning ka soolakambril on positiivne mõju stressisümptomitele, parimate tulemuste saavutamiseks võiks läbi teha 5-10 seansist koosneva kuuri,” nõustab Lambot-Lepp.

Puhkus peab olema rahulik, hoolitsustega ei maksa üle pingutada

Lambot-Lepa sõnul on õnnestunud puhkuse üheks eelduseks alati ka nii-öelda õige suhtumine, enese puhkuselainele häälestamine.

Optimaalne spaapuhkuse kestus võiks olla kolm-neli päeva, veel parem, kui leiab aega terve nädala — see võimaldab juba teha ka hoolitsuste kuure, mille mõju on pikaajalisem ja tuntavam.

“Kui aga aega leiab vaid üheks-kaheks ööks, siis tuleks ka sellest võtta maksimum, mõeldes vahelduseks tõesti vaid iseendale ning jätta argimured ukse taha,” ütleb Lambot-Lepp.

Piret Piiperi sõnul ei tasu spaapuhkuse aega hoolitsuste ja tegevustega täis planeerida, sest muidu võib täide minna ütlus, et vajame puhkusest puhkust. Kõiges peaks valitsema tasakaal, kindlasti peaks aega jääma ka niisama olemiseks — magamiseks, raamatu lugemiseks, värskes õhus viibimiseks.

“Samuti tasuks meeles pidada, et hea on hea vaid mõistlikes kogustes. Tervistavad hoolitsused mõjuvad hästi, ent endale ja oma kehale peab andma aega nende võtmisest alguse saavate muudatustega kohanemiseks,” lisab Piiper.

Uuri lähemalt Eesti spaade, hoolitsuste ja ravivõimaluste kohta Spaaliidu koduleheküljelt!

Jaga
Kommentaarid