Viiruslikule nohule eelnevad peavalu ja väsimus, kehatemperatuur võib tõusta. Nohu algab kipitustundega ninas, sagedasti ajab aevastama. Nina limaskest läheb tursesse. Lima on alguses vedel, hiljem muutub paksemaks. Viiruslik nohu EI OLE külmetamise tagajärg, see viitab nakatumisele.
Nohu tüsistusena võivad tekkida nina kõrvalurgete põletikud või keskkõrvapõletik. Et neid tüsistusi ära hoida, tuleb nohu välja ravida. Nuuskamisel sulgege ninasõõrmed kordamööda.

Vanaemade tarkusi

Soojenda soola ja pane seda taskurätikusse. Hoia ninajuurel, kuni sool jahtub.
Hõõru jalataldu enne magamaheitmist tärpentiiniga, siis tõmba jalga villased sokid.
Tilguta neli korda päevas ninna paar tilka aaloemahla. Sobivad ka sibula- või küüslaugumahl, kuid sega neid kipituse vältimiseks piimaga.
Aseta saiakuivik kuumale pliidile ja hinga seda suitsu sisse.
Määri nina seest ja väljast meega.
Pane ööseks jalga sokid, millesse puista sinepipulbrit.
Võta paar-kolm küüslauguküünt, haki need peeneks ja vala peale 30 ml keeva vett või viina. Tilguta tõmmist kaks korda päevas ninna.
Enne kodust väljumist määri ninna külmetusvastast palsamit või lihtsalt boorvaseliini. Pisikud surevad kohe ega jõua su organismi.

Köhast

Köha põhjustajaks on kõige sagedamini viirusinfektsioonid, allergeenid või ebahügieenilised töö- ja elutingimused (suits, tolm, ärritavad gaasid, niiskus).
Köha on organismi normaalne reaktsioon hingamisteedesse sattunud ärritajatele ja seda ei tule asjatult summutada. Lühikeste, tugevate õhutõugetega puhastab köha hingamisteed neisse sattunud võõrkehadest, rögast ning muudest ärritajatest ja kahjustavatest ainetest.
Põhiliselt on kahte liiki köha: lahtine ja kuiv köha. Lahtise köha puhul väljub köhimise juures röga ja lima, mis aitab kopse puhastada. Kuiva köhaga lima ei tule.

Vanaemade tarkusi

Joo rohkelt sooja jooki (vaarika-, mustsõstra- või pohlamahlast).
Joo ravimteed. Segus võiksid olla raudrohi, saialill, pärnaõied, nurmenukk, paiseleht, männikasvud, piparmünt. Maitsestamiseks sobib mesi (ettevaatust, allergikud!). Kuuma tee auru võiks sisse hingata. Sissehingamiseks sobib ka kuumade keedukartulite aur.
Tee sooja jalavanni sinepiga.
Kasuta sinepiplaastreid. Need tuleks jätta peale, kuni nahk muutub punetavaks. Kui nahk värvi ei muuda, on plaastrid aegunud ja nende kasutamine mõttetu.
Joo kuuma piima mee ja soodaga.
Söö piimas keedetud sibulat.
Röga lahtistava vahendina kasutatakse ka rõigast. Rõigas lõigatakse viiludeks, peale raputatakse rikkalikult suhkrut või mett ja jäetakse seima. Poole päeva pärast tuleb mahl välja ja seda tuleks sisse võtta neli-viis korda päevas, üks supilusikatäis korraga.