Puhkus ja veelkord puhkus

Südameapteegi proviisori sõnul aitab soe jalavann ja sooja ravimtee joomine siis, kui viirushaigus on juba avaldumas külmavärinate näol ja enesetunne on halb, ent palavikku veel ei ole. Ta soovitab juua higistamist soodustavat ja haigust välja ajavat pärnaõie teed või ravimtaimede segu nimega külmetuse tee, mille koostises leidub angervaks, pune, naistepuna ning vaarikalehti. Oluline on jälgida ka tee temperatuuri, mis ei tohiks olla kuumem kui 60-kraadi, sest vastasel juhul lähevad tee tervistavad omadused kaotsi. Lisaks on ravimtaime tee sisse hea lisada ka kümne taime eeterlikust õlist koosnevat preparaati, mida võiks alguses sisse hingata ja pärast tee ära juua. Aitab see hästi hea kinnise nina ja kraapiva kurgu korral.

„Samuti on apteekides müügil näiteks valmis kuum jook tsingi, vitamiinidega C ja D3, astelpajumahla või musta leedriga. Kui tsink, vitamiin D ja astelpaju aitavad immuunsüsteemi talitust tõsta, siis must leeder omakorda toetab immuunsüsteemi ja hingamisteede talitust,“ jagab Südameapteegi proviisor näpunäiteid ravimikapi täiendamiseks.

Iga palavikku ei pea veel alandama

Üks soovitus tasub veel haiguste perioodil kõrva taha panna. Kui nina on vesine, aga palavik veel tõusnud pole, võiks teha sinepipulbriga jalavanni temperatuuril 37-39 kraadi kuni 15 minutit ja kõrvale juua mustsõstra või vaarika teed. Pärast seda panna jalga sokid ja minna magama, sest parim abimees haigusega võitlemisel on puhkus ja uni.

Kui aga palavik on juba tõusnud, tuleks riideid hoopis vähemaks võtta ja katta haige õhema tekiga. „Paksult riides ja paksu teki all oleva haige keha ei saa liigset sooja ära anda ning palavik ei hakkagi alanema. Palavikku, mis jääb alla 38,5 ei ole soovitatav ravimitega alandama hakata, sest madal palavik on keha loomulik kaitsereaktsioon,“ räägib Südameapteegi peaproviisor. Kui palavik on üle 38,5 °C, soovitab Entsik-Grünberg kasutada palavikku langetavaid ravimeid. Lisaks võib proovida niiskete ja jahedate mähiste tegemist. Kindlasti tuleb palaviku korral juua palju kergeid jooke (vesi, mahl, tee jne.), et asendada higistamisega kaotatud vedelikku.

Kõik viirushaigust põdenud teavad, kui tüütu on vesine nohu. Südameapteegi peaproviisor räägib, et algava nohuga on õigel kohal nina loputamine apteegis müüdavate loodusliku merevee lahustega, mille abil loputatakse ninast välja haigustekitajad ja ühtlasi niisutatakse ka nina limaskesta. „Selleks pihusta mereveelahus ninna ja nuuska mõne hetke möödudes lahus ninast uuesti välja,“ õpetab ta.

Ravimeid ei tohi võtta ettenähtust rohkem

Kord haigeks jäänud, soovitakse võimalikult kiiresti taas jalule saada, et jätkata tavapäraste töö- või koolikohustustega. Triinu Entsik-Grünbergi sõnul on seetõttu kahjuks laialdaselt levinud eksiarvamus, et mida suuremad on ravimite annused ja mida tihedamini neid võtta, seda parem on nende mõju ja kiirem tervenemine. „Kindlasti tohib ravimeid manustada vaid pakendi infolehel oleva annustamisskeemi alusel, mitte rohkem,“ rõhutab proviisor.

Abi võib otsida ka ravimtaimedest, millest paljude toimeained on väga tugeva toimega ja seetõttu peab hoolikalt jälgima nende koosmõju paralleelselt kasutatavate ravimitega. See põhimõte kehtib ka erinevate preparaatide samaaegsel kasutamisel. Näiteks nn gripitee, mis sisaldab paratsetamooli ja pseudoefedriini. Seda gripiteed ei tohi juua paralleelselt paratsetamooli ega ka ibuprofeeni sisaldavate peavalutablettidega, samuti ka koos ninahingamist parandavate pseudoefedriini tablettidega.

Südameapteegi peaproviisor paneb inimestele südamele, et kui ennast terveks ei ravita, on suur oht nõrgestada organismi veelgi ning saada juba olemasolevale viirusele juurde mõni teine, rääkimata teiste inimeste võimalikust nakatamisest ja nende tervise ohtu seadmisest. „Seejuures tasub meeles pidada, et viirushaigustesse võib nakatada oma kolleege ja lähedasi juba enne esimeste sümptomite avaldumist, kõige ohtlikumad on aga just esimesed haiguspäevad. Peale haigust võib tööle-kooli tagasi minna alles siis, kui vähemalt üks päev on möödunud ilma palavikuta ja enesetunne on hea ilma ravimite kaasabita,“ rõhutab Südameapteegi peaproviisor.