Küllastunud rasvhapped tõstavad vere kolesterooli- ja triglütseriidide taset, ohustades südant ja veresoonkonda.

Küllastunud rasv kaldub ka soodustama põletikke, mis koos vabade radikaalide vabanemisega on üks naha enneaegse vananemise põhjus.

Küllastumata rasvhapped ehk oomega-rasvhapped on aga organismi tervisele kasulikud.

Oomega-9-rasvhape

Oomega-9 ehk olehape on monoküllastamata rasvhape. See ei ole asendamatu rasvhape, organism võib seda oomega-3 ja oomega-6 olemasolul väikeses koguses toota.

Oomega-9-rasvhappel on ateroskleroosi- ja põletikuvastased omadused ning ta suurendab hea kolesterooli ja vähendab halva kolesterooli sisaldust veres. Samuti ei oksüdeeru monoküllastamata rasv nii kergesti kui polüküllastamata rasv ning seega ei soodusta kahjulike vabade radikaalide moodustumist. Üheks paremaks monoküllastamata rasvhapete allikaks on oliiviõli.

Oomega-3-rasvhapped

Oomega-3-rasvhapped on eriti vajalikud nahale ja kogu organismile. Organism neid ise ei tooda, nad ei salvestu organismis nagu muud rasvad, vaid neid tuleb saada täisväärtuslikust toidust.

Nad reguleerivad rasvade ainevahetust, aidates ennetada ateroskleroosi ja südame isheemiatõve ning kõrgvererõhktõve arengut, samuti soodustavad nad arteriaalse vererõhu alanemist. Oomega-3-rasvhapped on närvikoe, silma võrkkesta ja südamelihaste struktuurielementideks, parandades pea- ja seljaaju, silmade ja südame funktsioone. Nad aitavad ära hoida trombotsüütide ehk vereliistakute kokkukleepumist, vähendades nii trombide tekke riski ja veresoonte lubjastumist ning hoides ära infarktide ja insultide teket.

Oomega-3-rasvhapetel on ka allergiavastane toime, mis on eriti tähtis neile, kes kannatavad bronhiaalastma või allergiliste nahahaiguste (psoriaas, ekseemid) all. Mõned uuringud on näidanud oomega-3-rasvhapete soodsat mõju ka reuma ravis.

Uuringute järgi esineb oomega-3 puudust isegi kuni 85% rahvastikust.

Loode saab vajaliku koguse oomega-3-rasvhappeid emalt. Need on vajalikud loote närvisüsteemi arenguks ja kindlustavad lapse normaalse nägemisfunktsiooni kujunemise. Eriti vajalikud on need rasvhapped viimasel kolmel raseduskuul, samuti lapse esimese poolteise eluaasta jooksul.

Rasedusaegne oomega-3-rasvhapete defitsiit võib soodustada lastel ka allergiate teket. Rasedatel aitab piisav kogus oomega-3-rasvhappeid vähendada rasedustoksikoosi riski. Tänapäeva lapsed, kes maiustavad üha rohkem küpsiste ja karastusjookidega, saavad järjest vähem oomega-3-rasvhappeid ja rohkem oomega-6-rasvhappeid. Selline tasakaalu häirimine aga mõjutab negatiivselt kogu organismi tervist.

Kui oomega-6 ja oomega-3 ei ole organismis tasakaalus, võivad tekkida tervisevaevused. Organism neid ise ei tooda, nad ei salvestu organismis nagu muud rasvad, vaid neid tuleb saada täisväärtuslikust toidust.

Oomega-3-rasvhapete puudust võib kahtlustada, kui on:

  • õpiraskused,
  • halb mälu või kontsentreerumishäired,
  • halb koordinatsioon või häiritud nägemine,
  • kuivad juuksed või kõõm,
  • kuiv ja kare nahk ning kalduvus ekseemile,
  • sage urineerimine või janu,
  • premenstruaalne sündroom ja tundlikud rinnad,
  • kuivad ja sügelevad silmad,
  • põletikulised protsessid,
  • kõrge vererõhk või suur vere lipiidide tase,
  • aeglane haavade paranemine,
  • foobiad, depressioon, ärevushäired.

Oomega-3-rasvhappeid leidub peamiselt rasvastes süvaveekalades (lõhe, makrell, sardiin, tuunikala, heeringas), linaseemnetes, linaseemneõlis, oliiviõlis, sojaubades, sojaõlis, kõrvitsaseemneõlis, tofus, Kreeka pähkli õlis, lillkapsas, brokolis, täisterades, värsketes juurviljades ja küüslaugus.

Oluline on meeles pidada, et taimsed valikud (nt taime- ja pähkliõli) ei asenda kasulikke ühendeid, mida leidub kalas ja kalaõlis. Allergiate korral (kala või pähklid) tuleks nõu pidada arstiga.

Oomega-6-rasvhapped

Need rasvhapped stimuleerivad naha ja juuste kasvu, aitavad säilitada luustiku ja suguorganite funktsiooni, langetada kolesterooli, reguleerida ainevahetust ning tagada vere hüübimisvõimet.

Kui oomega-6 ja oomega-3 ei ole organismis tasakaalus, võivad tekkida tervisevaevused. Oomega-6-rasvhapete rohkus toidus viitab mitmete haiguste riski kasvule, näiteks aterosklerootilised südamehaigused, osteoporoos, astma, ekseemid. Peamised oomega-6-rasvhapete allikad on taimeõlid (maisi-, päevalille-, seesami-, kreeka pähkli, nisuidu- ja sojaõli), aga ka linnuliha ja munad.

Apteegis on müügil palju erinevaid oomega-rasvhappeid sisaldavaid preparaate nii lastele kui ka täiskasvanutele. Neid on nii erinevate maitsetega kui ka erinevates ravimvormides – õlid, kapslid, närimistabletid.

Allikas: Südameapteek