• 10 liitriks veiniks:
  • 4 kg võilillenutte
  • 60 g sidrunhapet
  • 3,7 kg suhkrut

Korja võilillenutid, vala üle keeva veega. Lase seista 24–36 tundi, olenevalt ruumi temperatuurist: soojas kohas vähem, jahedas kauem. Kurna. Lisa 3 kg vees lahustatud suhkrut ja sidrunhape. Pane 3–4 kuuks käärima, selita. Käärimise lõpus lisa 700 g suhkrut. Villi pudelitesse ja pane pudelitele tihedad korgid peale. Maitse paraneb laagerdumisel.

Maitsvad taimed tainas

Korja kõrvitsaõisi, noori võilillepungi, üheksavägise õisi, põdrakanepi noori õievarsi koos lehtedega, sibula või küüslaugu õievarsi koos õitega, maltsa või raudrohu latvasid või muude maitsvate taimede ürte ja õisi. Ürdiosa peab olema pehme, mitte puitunud.

Klimbitainas:

  • 1–2 tl võid
  • 1 muna
  • 0,75 dl piima
  • 5 spl speltajahu
  • soola
  • praadimiseks õli

Lisa pehmele võile soolaga maitsestatud lahtiklopitud muna, seejärel vaheldumisi soe piim ja jahu. Sega ühtlaseks ja lase veidi aega paisuda. Klimbitainas peab olema nii vedel, et taimi saab sisse kasta. Soojenda pannil õli. Kasta taimed tainasse, prae pannil mõlemalt poolt. Paneerides lood taime ürdiosale kaitsva kesta, mis aitab hoida toitu mahlasena.

Maltsapesto

  • 3 osa hanemaltsa mahlaseid kasvusid
  • 1 osa võid või head toiduõli
  • peenesetatud basiilikulehti
  • soola

Keeda malts õrnas soolvees pehmeks, kurna sõelal. Peenesta saumikseriga, lisa või. Maitsesta soola ja peenestatud basiilikulehtedega. Tarvita kohe.


Mercedes Merimaa. Väega toidud. Kirjastus Menu, 2012.