Selleks, et mitte haigeks jääda, tuleb üle vaadata oma eluviisid. Väga oluline on magada piisavalt ning liikuda iga päev värskes õhus. Just viirustehooajal on oluline korralik kätepesu pärast ühistranspordist, tänavalt või kauplusest naastes. Üle tuleb vaadata ka toidulaud ning eelistada võimalusel vitamiinirikast, puhast omamaist toitu.

Sageli siiski tervislikust toidust organismi vitamiinivajaduse katmiseks ei piisa. Kõige esmasem ja vajalikum, mida tuleb aastaringselt juurde võtta, on D-vitamiin. Seda on apteekides müügil nii tilkade, tablettide kui ka kapslitena. Sobiva koguse ja toote valimiseks võiks nõu pidada apteekriga, kuid soovituslik kogus on ca 4000IU.

Samuti on viiruste ennetamiseks vajalik C-vitamiin, mida saab küll kodumaistest mustsõstardest, astelpajust ja kibuvitsamarjadest, kuid kuna organism seda toidust piisavalt ei omasta, siis peab juurde võtma ka vitamiini. Sõltuvalt organismist ja toitumisharjumustest on soovituslik kogus 200 mg – 1g.

Kui viirus on aga vaatamata ettevaatusabinõudele juba organismist võitu saanud, tuleb haigus alati korralikult välja ravida, nii püsib ka immuunsüsteem edaspidi terve ja tugev. See tähendab, et nii enda tervise kui ka teiste huvides tuleb haigena püsida kodus. Organismile tuleb anda sel ajal puhkust ning ka kõik kodused tööd võiks rahumeeli edasi lükata alates puude ladumisest kuni suurpuhastuseni.

Haigus möödub kiiremini, kui hoida ennast soojas ja juua rohkelt vedelikku. Just taimedest tehtud teed aitavad leevendada ja lühendada tõvede kulgu. Nii aitavad kummel ja meliss kiiremini viirustest toibuda, pärnaõied ja angervaks aga panevad higistama ja alandavad palavikku. Saialillel on põletikuvastane toime ning naistepuna turgutab organismi üldist toonust.

Samuti aitavad nohu ja köha leevendada ka nõmm-liivatee, piparmünt, salvei, paiseleht. Viirustega aitavad võidelda ka teada-tuntud looduslikud abimehed nagu küüslauk, mesi ja punane päevakübar. Nohu ja köha korral tasub proovida ka sinepi jalavanne.

Kui viirusega kaasneb palavik, tuleb püsida voodis ja võimalikult palju magada. Kõrgema, üle 38,5 küündiva palaviku alandamiseks sobivad nii külmad kompressid, viinaga naha hõõrumine kui ka tavalised käsimüügis saadaolevad paratsetamool ja ibuprofeen. Enne apteegis saadaolevate nn külma- või gripiteede kasutamist, võiks aga kindlasti apteekriga nõu pidada, sest need ei sobi kokku mitmete krooniliste haigustega. Seetõttu võiksid vanemaealised eelistada palaviku korral pigem tavalisi palavikku alandavaid tablette. Kui palavik püsib kõrgena üle kolme päeva, tuleb võtta ühendust arstiga.

Lõpetuseks, ei tasu unustada, et toidulisandite ja vitamiinide söömise kõrval on esmatähtis ka hingeline ja vaimne tasakaal. Veel mitu pimedat ja kõledat kuud on ees ootamas, seega võtke aega oma lähedaste ja oluliste inimestega koosolemiseks. See annab energiat ja elurõõmu ka haigustele vastupidamiseks.