TESTOSTEROON
Testosteroon asub peamiselt munasarjades ja neerupealistes ning aitab kasvatada muskleid, tõsta energiataset ja libiidot. Seega, kui lihaste hulk väheneb (koos libiidoga) , aeglustub ainevahetus ning kasvab kaal.
MIDA TEHA?
Aja oma testosteroonitasetaas normi jõutreeningutega, treeni vähemalt pool tundi ja kolm korda nädalas. Ka suhkrutarbimise vähendamine aitab – uuringud näitavad, et süües palju magusat lülitub välja geen, mis reguleerib aktiivse testosterooni kogust sinu kehas.

LEPTIIN
Leptiin asetseb rasvarakkudes ning reguleerib tavaliselt isu, öeldes, millal tuleks söömine lõpetada. Aga kui rasvarakud, milles leptiin asub, hakkavad kaduma, ehk kui sa kaotad kaalu ja ka leptiin väheneb, siis sa söömise lõpetamise teadet ei saa ning tekib jo-jo-efekt. Tassides näiteks liiga pikalt raskeid asju võib samuti leptiini sõnumisaatmist häirida ja tekib leptiini resistents.
MIDA TEHA?
Väldi dieete, mis tähendavad väga kiiret kaalukaotust ning viivad vältimatult leptiini resistentsini. Selle asemel vali dieet, mis vähendab kaalu aeglaselt, kuid kindlalt. Samuti veendu, et sinu organismis on piisavalt tsinki, mida seostatakse samuti leptiini efektiivse toimimisega. Tsingirikkad toiduained on näiteks oad, loomaliha ja india pähklid. Söö aeglaselt – ka see annab leptiinile parema võimaluse oma sõnumi edastamiseks.

GRELIIN
Greliin tekib peamiselt maos ja tekitab näljatunnet, kui kõht tühjeneb. Kui oled kõhu täis söönud, siis greliin vaikib umbes kolmeks tunniks. Kuid kui sa kaotad kaalu, siis su keha arvab, et on nälg ning energiat tuleks juurde hankida, kasvatades greliini taset, mis saadab sulle sõnumeid näljatunde näol. Üks uuring näitas, et ülekaalulistel täiskasvanutel, kes olid kaotanud umbes 15 kg, oli greliinitase keskmiselt 20% kõrgem kui enne kaalulangetust.
MIDA TEHA?
Täis kõht vähendab greliinitaset, seega söö tihemini ja madalakalorsusega toite. Mine ka magama pisut varem, sest ka unepuudus kasvatab greliinitaset ning sunnib keha talletama rasva.

ÖSTROGEEN
Östrogeen asub munasarjades ning nagu tema sugulashormoon progesteroon, vastutab ka östrogeen isude eest, mis kaasnevad menstruatsioonitsüklitega. Kui östrogeen on kõige vähem aktiivne, ehk vahetult enne menstruatsiooni, on ülesöömine kõige tõenäolisem. Ja kui östrogeenitase on kõige kõrgem, ehk vahetult enne ovulatsiooni, on söögiisu väike. Kuid paradoksaalselt, kui östrogeenitase kasvab liiga suureks ja ületab progesterooni mõju tekib östrogeeni domineerimine, mis teeb kaalulangetuse eriti raskeks, kui mitte isegi võimatuks.
MIDA TEHA?
Et hoida östrogeeni tasakaalus, jälgi, et toidus oleks piisavalt kiudaineid, mis seovad östrogeeni ja viivad seda kehast välja, mitte ei suuna tagasi ringesse. Söö piisavalt köögivilja ja kõik toimib!