See on see, millega tegelevad enamik Eestis tegutsevaid finantsblogijaid – inimestesse julguse süstimine, et teha ära esimesed sammud ja veidigi ebaratsionaalseid hirme maha võtta. Õnneks on piisavalt palju tekkinud julgeid inimesi, kes küsivad abi (näiteks avalikult FB investeerimisteemalistes gruppides) ja nendest küsimustest alguse saanud diskussioon aitab kaasa kollektiivse investeerimisteadmise tekkimisele.

Eesti puhul on meie ajalugu mõjutanud ka meie majandustarkust. Meil puudub tugev väikeinvestorite traditsioon ning neid peresid, kus näiteks põlvkonnast põlvkonda investeerimisportfelle või rahatarkusi jagatakse, on väga vähe ning need on pigem alles nüüd tekkimas, sest Nõukogude Liidu ajal elanud inimeste investeerimiskogemused ei ole väga lihtsalt tänapäeva üle kantavad.

Lihtsam on kellelegi mõtlemise eest maksta, kui seda ise teha

Lihtsaid ja loogilisi asju on alati hea õppida, kuid investeerimine eeldab kahjuks siiski päris korraliku vundamendi ladumist, et ennast selles maailmas mugavalt tunda. See ei tähenda, et investeerimine oleks ilmtingimata ülikeeruline, vaid et esmapilgul tundub kuristik sinu eest liialt suur, et selle ületamisele üldse mõtlema hakata.

Siinkohal on kindlasti teinud oma töö finantsteenuste pakkujate järjekindel reklaamipoliitika, mis rõhutab sageli seda, et kõik on justkui väga keeruline ja et investeerimine on tõsine asi, millega tegelevad ülikondades mehed klaasist pilvelõhkujate kõrgetel korrustel. Ja et ilma suurepärase matemaatikaoskuseta pole üldse lootust ennast isegi lihtsatest numbritest läbi närida.

Kogu finantsasjade ümber tekitatud saladusloori tõttu ongi sageli lihtsam usaldada oma rahaasjad pankade kätte, sest nad on sadu aastaid endale usaldusväärsuse mainet loonud ning tunne, et võimalusi on lõpmatu hulk, viib meid tihti sellisesse analüüsihalvatusse, et lihtsam on lasta kellelgi teisel otsustada.

Refereeritud Kristi Saare blogipostitusest ''Miks on rahast raske rääkida?''

12.09.2019 toimus Kristi Saare investeerimisvebinar koostöös Eesti Naisega teemal kuidas investeerimisega algust teha.

Investeerimisseminari saab järele vaadata kuni 30.09.2019. Soeta pilet siit