Tänavu toimuvad esmakordselt MediYoga tunnid. Neid viib läbi kunagi sportliku võistlusfitnessiga alustanud, viimased kolmkümmend aastat joogat praktiseeriv ja Rootsis joogaõpetajana tegutsev Vaike Kermas ehk Yogavaike, kes räägib, mida MediYoga endast kujutab.

Mis on MediYoga?

See on terapeutiline jooga vorm, mille eesmärk on toetada organismi isetervenemist. Rootsis on see kasutusel juba 156 raviasutuses ja tervisekeskustes. Stiili rajaja Göran Boll töötas MediYoga klassikalisest kundalini joogast. Kuna Rootsis on riiklikes tervishoiuinstitutsioonides kasutamiseks vajalik teaduslik tõendus, viiakse koostöös õpetajate ja terapeutidega läbi ka teaduslikke uuringuid, mis on seni tõestanud tulemuslikkust. MediYoga õpetajatel on meditsiiniline haridus.

Kas MediYogat võib harrastada ka siis, kui on hirm, et klassikalise jooga asendid ja harjutused raskusi valmistavad?

MediYoga harjutused on kavandatud selliselt, et nii haiged kui ka terved saavad tunnis osaleda. Näiteks kui ei saa vigastuse tõttu matil istuda, saab harjutusi teha toolil istudes. MediYogas keskendutakse pehmetele füüsilistele joogaharjutustele, venitamisele ja lõõgastumisele. Kasutatakse mantraid ja meditatsiooni.

MediYoga annab emotsionaalset stabiilsust, rahu ja harmooniat. Ka on see hea valuvaigisti migreeni, selja- ja krooniliste valude puhul. Abi on saadud depressiooni, unehäirete, stressi, vähi, kõrge vererõhu, südamehaiguste jt puhul.

Millised on MediYoga harjutused?

MediYogas on lihtsad staatilised ja dünaamilised harjutused, mis keskenduvad hingamisele, pingete lõdvestumistele. Aksepteerime oma tervise hetkeseisu, lõõgastume, anname aega, ei sunni lihaseid paindlikumaks. Tunni lõpus on 3-11 minutit mediteerimist.

Milline on su enda suhe MediYogaga?

Olen harrastanud kõiki võimalikke joogastiile ligi kolmkümmend aastat, aga minu paindlikkus suurenes 75% pärast üht aastast MediYoga harrastamist!

Mida MediYoga tunnis vaja läheb?

Soovitav on riietuda sooja pehmesse riietusse, kaasa soojad sokid ja joogaalus. Kui on raske põrandal istuda, võiks kaasa võtta kõrgenduspadja. Tavaliselt on abivahendid joogastuudios olemas.

Enne tundi ei ole soovitav süüa raskelt seeditavat ega suurt portsjoni, vaid mõni puuvili või midagi kerget. Vett võib alati juua. Pärast tundi võib olla tunne, nagu oleks mõnusa rahustava massaazi saanud ja võib natuke jahe olla. Siis võib kasu olla soojast teest, võtta pisut aega ja nautida rahulolutunnet.

Kas Eestis saab juba MediYogat harrastada?

Eestis ei ole MediYogat veel praktiseeritud, selle õpetus tuleb Rootsist. Aga kes teab, võibolla tulen siia ja paneme tunnid käima!