MediYoga on terapeutiline jooga vorm, mille eesmärk on toetada organismi isetervenemist. Stiili rajaja Göran Boll töötas MediYoga välja klassikalisest kundalini joogast. Programm uueneb pidevalt. MediYoga õpetajatel on nõutav meditsiiniline haridus. Koostöös terapeutidega tehakse teaduslikke uuringuid, näiteks Alzheimeri raviks. Jooga ja meditatsiooni mõju tervisele on dokumenteeritud paarikümnes uuringus ning seda kasutatakse 200 Rootsi haiglas.
Suurim haigete grupp on südamehaiged. MediYoga on andnud häid tulemusi ka sljaprobleemide ja kõrge vererõhu ravis.
Vaike on spetsialiseerunud aju ja seljaaju vigastustele tervisefirmas ”Yogavaike”. Oma sissetuleku annetab ta vähiuuringute fondi – ta ütleb, et jooga pole rikastumiseks vaid inimeste aitamiseks.

Mis vahe on MediYogal ning nii-öelda tavalisel joogal?

Vaike Kermas: “Mõlemad on terapeutilised. Terapeutilist joogat kasutatakse keha paranemise protsessis organismi füsioloogilise tasakaalu taastamiseks. Ei keskenduta ainult sümptomitele, nagu näiteks valutav põlv, kõhukinnisus, unehäired, vaid püüeldakse nende põhjusteni – energiablokeeringud, organism on tasakaalust väljas jms.
MediYoga harjutused on kavandatud selliselt, et tunnis saavad osaleda nii haiged kui terved. Seda saab teha ka toolil istudes. Lihtsad staatilised ja dünaamilised harjutused keskenduvad hingamisele, pingete lõdvestumistele, venitamisele ja lõõgastumisele. Kasutatakse mantraid ja tunni lõpus on alati meditatsioon.
Vaike soovitab treenida silmad kinni, niimoodi on lihtsam keskenduda. “Tunneta oma keha, mida ta lubab teha. Ei pea tegema täpselt nii nagu mina,” rõhutab ta.

Mis on lihtne igapäevane harjumus mida muuta, et sinu keha tänaks sind?

Vaike Kermas: “Tänapäevases tempos teeme kõik endast oleneva, et teha ja saada nii palju kui võimalik, isegi siis, kui me seda ei vaja. Koormame oma organismi pideva asjatu stressiga. Igapäevase stressi ennetamiseks kasutan ma Body-Mind-Scanning meetodit. See võtab aega üks kuni viis minutit ning aitab ennetada pingeid, mille tagajärjeks on pea- ja seljavalu, kaelakangus, väsimus.
°Istun või laman mugavalt, sulen silmad, hingan rahulikult läbi nina ja skanneerin mõttes läbi terve keha. °Alusatan näiteks vasemast jalast, võrdlen seda paremaga, ja nii edasi kuni juustejuurteni.
°Kui mõnes kohas on pinge, pööran tähelepanu sellele kehaosale, peatun, tunnetan, vaatlen.
°Hingan aeglaselt läbi nina ja lõdvestun.

Suure osavõtjate huvi tõttu on tänavusel Joogafestivalil MediYoga immuunsusteemi ja selga tugevdav praktika toodud taevalavale, so lossiplatsile.

Vaike Kermas: “Jooga seisukohalt on inimene nii paindlik ja füüsiselt noor, kui paindlik ja liikuv on tema selgroog. Selgroolülide vahelt lähevad kesknärvisüsteemi närvid organismi ja seepärast on selja tervis oluline üldisele tervisele. Selgroos asub ka energeetiline peakanal, mille kaudu voolab eluenergia alt üles, läbi keha mõjutades vitaalsust. Oluline on ka õige hingamine, diafragma teadlik kasutamine mõjutab nii keha kui meelt. Seljavalu on viis teadvustada, et selja ei hoolitseta nii nagu peab. MediYoga sisaldab tõhusaid harjutusi, et muuta selg pehmemaks, paindlikumaks, tervemaks ja tugevamaks. Harjutused mõjutavad ka seljaaju vedeliku voogu ajusse. Selle joogatunni võib olenevalt tervisesest kaasa teha istudes joogamatil, toolil või seistes.”

Haapsalu joogafestival toimub 28.-29. juulil.

Vaata programmi