Riina (59): Kui keegi oleks mulle 25 aasta eest öelnud, et seks pakub ka selles vanuses naudingut, siis ma ilmselt poleks uskunud. Aga nii see on, kuigi kehapoolne valmisolek pole naisel enam nii tsükliline kui varem, kui see oli seotud nn tsükli ohtlike aegadega. Mida ma teen, et püsida igas mõttes võimalikult naiselik? Alates 45. eluaastast olen tarbinud soja sisaldavaid toidulisandeid – nende looduslike östrogeenide mõju on täiesti tunnetatav. Samuti võtan juurde vitamiine ja mineraalaineid. Limasnahkade kuivuse vastu aitab hästi kuningakepiõli, mis on müügil E-vitamiiniga rikastatult. Suviti olen teinud vitamiinivõtmises pausi, aga peagi hakkab väsinum olek ja kuivaks kippuv nahk närvidele käima. Mineraalvett püüan ka vähemasti liitri-poolteist päevas juua. Proovinud olen muidki looduspoodides müüdavaid toidulisandeid ja nn väetoite. Makapulber on naiselikkuse turgutamiseks tõesti hea.

Dr Pruks on nõus: “Tervislik eluviis, teadlik suhtumine – kõik tuleb kasuks.” Terapeudina teab Mare Pruks aga sedagi, et paljud paarid ei ole vahekorras, sest hoopis mehel on terviseprobleemid. “Mees kipub samastama ennast võimega olla sugulises vahekorras, erektsiooni hoida ja naist rahuldada. Kui selles tekivad mingid häired, võib ta hakata tasapisi seksi vältima. Naine aga arvab: ta ei taha mind, tal on kindlasti teine. Tervise ja vananemise arvele ei osatagi seda panna.

Erektsioonihäire võib olla seotud ärevuse ja sooritushirmuga, kuid ka tõsine veresoontehaiguse sümptom, millega tuleb minna perearsti juurde, et uurida mehe veresoonte seisundit ja üldse tervist. Tähendab ju erektsioon seda, et veresooned laienevad ja veri tulvab sugutisse. Kui aga peenikesed veresooned on ahenenud, siis need ei reageeri. Riskitegurid on ülekaal, suitsetamine, alkohol, vähene liikumine, suhkruhaigus. Mare Pruks: “Ma arvan, et vanema inimese tähtsaim tervisefaktor on olla õiges kaalus!”

Dr Pruksi sõnul saab enamik mehi erektsioonihäire korral arstilt abi.

Täismahus artikkel ilmus 2017. aasta Eesti Naise novembrinumbris.

Jaga
Kommentaarid