Ka kehale kulub mõned korrad aastas ära suurpuhastus. Traditsiooniliselt just kevaditi, et organism saaks uue aastaringi alul vanast saastast lahti.

Nagu suurpuhastust on võimatu läbi viia veeta, ei saa ka keha selleta hakkama. Parim jook on puhas allikavesi, kuid asja ajab ära ka keedetud kraanivesi, mida igapäevaselt on soovitatav juua 1–2 liitrit. Esimene hommikune suutäis peaks olema vähemalt klaas sooja vett sidrunimahlaga.

Puhastus algab soolestikust

Organismi puhastamist on hea alustada soolestikust – on ju sellega seotud koguni 70–80% immuunsüsteemist. Ebaõige toitumise korral tekivad seedimises tõsised häired. Toitained liiguvad mööda seedetrakti vaid osaliselt seedituna ning jämesooles tekivad lagunemis- ja käärimisprotsessid.

Arst ja toitumisspetsialist Mai Maser soovitab jämesoole puhastamiseks ning ainevahetuse parandamiseks teha kord kuus või ka sagedamini nälgimispäeva. See ei pea olema lausnälgimine – võib süüa puuvilju, juua teed. Ka üks veepäev kindla ajavahemiku tagant (juuakse ainult vett, 30–40 ml ühe kehakilogrammi kohta) oleks tohtri sõnul pärast 40. eluaastat kasulik. Rohke veejoomine aitab organismist jääkaineid väljutada. Eelistatuimad on hapud joogid, mis pärsivad ka söögiisu. Talvel joo sooja, suvel leiget jooki.

Üks meetod jämesoole puhastamiseks on klistiir, kuid selle üle pea kindlasti nõu oma arstiga.

Paastukliinikus või kodus

Paast on iidne puhastumisrituaal juba paganlikest aegadest. Selle vajalikkust nii hinge kui ka keha puhastamiseks rõhutavad paljud religioonid ja uskumused. Paastukuuri pikkus võib olla väga erinev: 1–3, 7, 10, 14 ja 28 päeva. Viimased kolm on ravipaastud, mida rakendatakse loodusravikeskuse Loodus juhataja dr Natalia Trofimova sõnul ainult spetsialiseeritud kliinikutes.
Laiemalt harrastatakse ühepäevaseid nälgimisi ja nädalasi paastulaagreid. 30aastase kogemusega paastuarsti dr Trofimova sõnul on viimaste probleem see, et korraldajatel pole meditsiinilist haridust. “Pikem kui ühepäevane paast peaks toimuma arstliku hoole all, et saaks jälgida vererõhku ja -suhkrut.” Vastava hariduseta inimesed ei oska juhendada paastust väljatulejaid õigesti taastuma ja hilisemat menüüd järgima.

Kodus saab igaüks hakkama kolmepäevase jääkainetest vabastamise kuuriga. Kes ei suuda teha täielikku veepaastu, sellele sobib kuuri toetuseks puljong. Viimane tuleb keeta värsketest köögiviljadest ilma soolata. Ei soovitata kasutada ületalve seisnud kartulit (liialt tärklist!), kapsast, herneid, ube ega seeni – need tekitavad kõhugaase. Üks võimalus on võtta 1 liitri soolata veel kohta 200 grammi köögivilja, see pehmeks keeta ja püreerida. Jagada segu päeva peale viieks söögikorraks.
Teine variant on juua üksnes saadud puljongit, millest köögivili on välja võetud. Kui tekib peavalu, võib juua sooja taimeteed meega.       

Mida süüa?

Organismi puhastuskuuri ajal tuleks piisavalt tarvitada oomega-3-õlisid, soovitatavalt lina-, tudra- või kanepiõli. Toitu ei maksa praadida, pigem süüa kergelt hautatud värvilisi köögivilju, v.a kartul. Sel perioodil unusta lihasaadused, söö hoopis kala, eelistades rasvast.

Kasuks tulevad ka värsked idandid. Vältida tasub valgu- (munad, seened, kaunviljad, pähklid, seemned) ja süsivesikurikaste (leib, sai, tangained, kartul, suhkur ja mesi) toiduainete koostarvitamist. Võib kasutada konserveeritud köögi- ja puuvilju (hapud valgurikaste, magusad süsivesikurikaste toiduainetega). Hästi sobivad lahjad supid. Melonid ja piimasaadused teiste ainetega kokku ei klapi. Tõhusa puhastava toimega on veega keedetud pruun riis, pool päeva leotatud mustad ploomid ja muidugi punapeet.
Koormust maksale aitavad vähendada kindlad ja sagedased, kuid väiksemate kogustega toidukorrad. Hommikul söö puuvilju ja joo isepressitud mahlu, lõunal süsivesikurikast toitu ja õhtul valgurikast. Viimane eine olgu kõige kergem ja võimalikult varane. Väldi või vähenda alkoholi, kohvi, maiustuste, suhkru ja rasvase toidu tarbimist.

Kas detoks teeb imet?

Detoksdieedi pooldajad väidavad, et ebatervislikust toidust saadud ja kehas ladestunud mürkainetest on keha vaja puhastada vastava dieedi, ohtra veejoomise ja teatud ainete tarvitamisega. See tagavat parema enesetunde ja kõhnumise. Detoksdieedi kriitikud kahtlevad selle toimes – on ju kehal mürkidest vabanemiseks maksa ja neerude näol oma mehhanism.

Ka paljude ilu- ja tervisetoodete peale kleebitakse “detoksi” silt. Viimast kannavad pesugeelid, šampoonid, kehaharjad ja -koorimiskreemid, talla alla käivad plaastrid ja pudeliveed. Paljusid tooteid müüakse ainult interneti kaudu ja nende usaldamisega tasub olla ettevaatlik. Et tootjate lubadused võivad olla alusetud, tõestas mõne aasta eest Briti biolooge, arste ja keemikuid ühendava rühmituse Voice of Young Science uuring. Enamikul juhtudel tuli tootjatel ja poeomanikel möönda, et nad olid “puhastamise” või “koorimise” lihtsalt detoksiks ümber nimetanud.

Apteek, aita!

Dieetarstide sõnul kannatab ülesöömise all 5–10% inimestest. Ravimireklaamid stiilis “võite süüa, mida tahate!” tekitavad illusiooni, nagu oleks võimalik ülesöömisest vabaneda või kaalu kaotada ise asjasse puutumata. Ent nagu teistegi sõltuvustega, on nii ka ülesöömisega – kui ise oma ellu muutust ei soovi, ei muutu midagi. Kes talvel liigselt söönud ja sellega harjunud, peaks alustama sellest, et püüab toituda enam-vähem mõõdukalt. Toeks võivad olla isu vähendavad preparaadid ja seedetegevust parandavad tooted. Mõned toidulisandid soodustavad sapi eritumist ja ergutavad seeläbi rasvade lõhustumise protsessi.

Mõnenädalasi puhastuskuure on soovitatav teha paar korda aastas – sel juhul annavad need pikema tulemuse.

Aita kehal puhastuda:

·  Mõõdukas füüsiline koormus (võimlemine, igahommikune kerge sörkjooks) ergutab jääkainete väljutamist kehast.

·  Pööra tähelepanu organismi karastamisele. Hommikune dušš lõpeta sahmaka külma veega. Vere- ja lümfiringet parandab külma-kuuma vee vaheldumine.

·  Maksa puhastavad ja toetavad hästi saialilletee, võilill, sigur. Neerudele on hea kaselehetõmmis või -eliksiir, peterselli- ja põldosjatee.

·  Higieritust suurendades aitavad mürkidest vabaneda mitmesugused vannid. Näiteks kadaka (4 tilka) ja greibi (4 tilka) eeterlike õlidega saab teha kiire ja lihtsa vanni. Lisades õlisegule 1 sl täispiima, aitab see ära hoida nahaärritusi. Mõnule vannis 20–30 minutit, loputa end leige veega.

·  Ainevahetust kiirendavad näiteks roheline tee, kofeiin ja tšilli.

·  Kui põed viirusnakkusi ning oled nõrk ja kurnatud, tuleks organismi puhastus edasi lükata ja asjatundjaga nõu pidada.