Pane enda vara teenima
Asjad, mida me omame, omavad meid. Eriti, kui me nendelt ei teeni. Hobid ja emotsioonid on alati plusspoolel, kuid kas ka autod ja korterid? Mõtle läbi, kas sul on midagi, mille eest inimesed on nõus maksma ja mida oleksid nõus jagama. Näiteks telkimisplats suvekodu õuel, mida puhkajatele mõneks ööks välja rentida? Kas selline äri oleks sinu jaoks väärtuslik? Kui täna sellist vara ei ole, siis on aeg hankida.

Alusta hoiustamist
Sukasäärde kogumine ei ole väga ratsionaalne lahendus, kuna raha väärtus kahaneb ajas. Mõistlik on see kasvama panna. Näiteks võib avada eraldi hoiusekonto, kuhu raha koguda. Hoiustamisperioodiks võib olla 1 kuu kuni 5 aastat, seetõttu ei tasu muretseda, et raha kuhugi kauaks ajaks “kinni jääb”. Hoiuse saab avada vastavalt soovile ja võimalustele, summa võib alata juba ka 10 eurost. Muidugi peab arvestama, et kui kogumiseks on aega vähem, siis see tähendab ka, et väiksema summa puhul ei jõua lühikese aja jooksul raha piisavalt kiirelt kasvada.

Tahad tulemust, kogu III sambasse
Riiklik pensionitugi ei pruugi ootustele vastata. Võid olla kindel, et ohjad on sinu käes, kui ise vabatahtlikult oma pensionisse panustad. Üks võimalusi on alustada raha kogumist III pensionisambasse. Sinna võid raha koguda iga kuu või teha sissemakseid vabalt valitud ajal. Ka summa saad vastavalt oma võimalustele valida.

III samba suurim eelis on aga tulumaksutagastus sissemaksetelt. Näiteks, kui inimene maksis 2017. aastal iga kuu fondi 100 eurot (kokku 1200), saab ta sel aastal riigilt 240 eurot tagasi. See on kahe ja poole kuu jagu maast leitud säästusid! Kui raha kogumise aega on vähe, siis on see väga oluline võit.

Kogutud raha kasutamiseks ei pea ootama pensionieani. Raha võib välja võtta juba varem ja kasutada enda jaoks sobival moel. Näiteks viia täide mõne nooruses püstitatud unistus, teha kodus kauaoodatud remont või minna reisile. Kogutud raha saab kasutama hakata igal hetkel, ainult tulumaksu suurus sõltub vanusest. Noorematele kui 55-aastastele on tulumaks 20%, mis tuleb raha välja võttes tasuda. Maksusoodsalt (tulumaks tavapärasest poole väiksem ehk 10%) saab raha välja võtta enne pensioniiga, alates 55. eluaastast.

III samba säästud (nagu ka II samba omad) on pärandatavad.

Vaata viis aastat ette
Investeerimise kuldreegel ütleb, et ära võta riske, kui raha on vaja lähitulevikus. Mõtle läbi, millal hakkad oma pensioniraha kasutama. Kas tahad kogu raha korraga kätte saada ja söögilauale kuhja laduda? Või vajad iga aasta natuke pensionilisa? Kolmandal juhul läheb osa rahast kasutusse võib-olla alles 20 või 30 aasta pärast. Nii analüüsides näed, et ikkagi on veidi aega, mille jooksul saab rahast raha teha. Seega tasub seada oma säästuplaane viieaastase sammuga. Esimese viisaastaku jooksul vajamineva rahaga ei tasu riskida, sest kui kapitaliturgudel läheb halvemini, ei pruugi olukord kiirelt taastuda. Kuid sealt edasi võiks iga kaugema viisaastaku raha investeerimisel võtta veidi suuremaid riske, et kapitaliturgude kasvust rohkem kasu saada. Ütles ju Albert Einsteingi, et liitintress on kaheksas maailma ime. Pane see enda jaoks tööle.

Alusta täna!
Tulles artikli alguse juurde tagasi - aeg on inimese kalleim vara ja seda tuleks otstarbekalt kasutada. Eestlane on praegu rikkam kui kunagi varem. Aga kauaks? Just individuaalses vaates? Mõtle enda jaoks välja parim variant või kombinatsioon, kuidas oma rikkust hoida ja kasvatada. Astu see esimene samm juba täna. Vastasel juhul leiad ennast mõne kuu või aasta pärast samast kohast samade küsimuste üle arutlemas.