Pere noorimate liikmete toa kujundamisel tuleks lähtuda kolmest põhimõttest. Esiteks tuleb tuba kujundada vastavalt lapse mitte tema vanemate vajaduste järgi.
Teisalt tuleks meeles pidada, et lapse enda eelistused muutuvad sageli juba enne, kui uus sisustus kohale jõuab.
Kolmandaks tasuks varakult investeerida kvaliteetsesse, mugavasse ja turvalisse mööblisse.

Kuigi lapse soovid on iga vanema jaoks olulised, oleks siiski otstarbekas planeerida lapsele tuba, mis kasvab koos temaga. Sellisel juhul ei ole vaja igal aastal teha suuremaid ümberkorraldusi kui lemmikvärv ja multifilmi-iidolid muutuvad. Vingest muinasjutulossist kasvatakse alati välja ja tihti palju kiiremini kui arvata võiks.
eega vali pigem neutraalsed põhitoonid ja korralik kvaliteetne mööbel, mida saad lihtsalt ja eakohaselt täiendada kas mööblikleebiste, dekoratiivpatjade, voodipesu või külgkardinatega. Nii on lemmikud alati kohal, aga ei nõua suurt investeeringut ja pidevat remondistressi.

Jäta mänguruumi ka

Lastetuppa vali ergonoomiline ja kergesti puhastatav mööbel. Eriti head on komplektid, mida saab vajadusel ümber komplekteerida või lihtsalt ümber tõsta. Sisustuse valikul on tähtis on pöörata tähelepanu turvalisusele, näiteks vaip, millega saab parketil liugu lasta, pole lastetuppa sobilik. Samuti võiks jälgida, et mööbli teravad nurgad poleks otsapidi mängualal.

Vanusest sõltumata tahavad lapsed oma toas mängida. Seega võiks olla mööblit pigem vähem ja mänguruumi rohkem. Kui tuba on väike, võiks valida nutikaid mööblilahendusi, kus näiteks voodi all on kas praktilised hoiusahtlid või arvutilaud. Lastetoa kapp ei tohiks olla suur ja massiivne, kust laps ise asju kätte ei saa, hoopis mugavam võib olla sahtlitega kummut.

Lastetoa värvipaleti valikul pea meeles, et liiga erksad värvid väsitavad last ja segavad nii õppimist kui uinumist. Rahulikud põhitoonid on näiteks helesinine, loodusroheline ja vanaroosa. Kui laps soovib oma tuppa intensiivseid värve, siis soeta selles toonis pildiraamid ja kott-toolid, aga ära värvi tuba üleni neoonroosaks.

Lastetoa aknakatteks võiks valida praktilise pimendava ruloo, millele võib soovi korral lisada ka külgkardinad. Lapsed tikuvad öösiti ärkama ja kardavad varjude liikumist. Kui valida pimendav kardin, siis ei saa tuules liikuvad oksad ja möödasõitvad autod lapse ööund häirida.

Kuna lapsed armastavad mängida põrandal, siis tasub eelistada põrandal sooje materjale – korkparketti või naturaalset puitu. Laminaatpõrandal aitab soojemat ja pehmemat atmosfääri luua ka suur mõnus vaip, mille alla tasub kinnitada libisemiskindel võrk, et vaip mänguhoos paigal püsiks ja lapsele ohtu ei kujutaks.

Kui laps läheb kooli

Koolijütsi toas saavad tähtsaimateks esemeteks mahukas kirjutuslaud ning ergonoomiline tool. Koolilauda ja tooli võiks minna poodi valima lapsega koos, sest nii laua kui tooli puhul on oluline veenduda, et mõlema kõrgus oleks sobilik ja lapsele mugav. Tooli puhul võiks veenduda, kas laps saab ise kõrgust ning selja- ja käetugede asendit kergesti muuta.

Koolilaud peaks olema piisavalt lai, et mahutada nii vihikuid, raamatuid kui lauaarvutit. Lapse käeulatusse võiks jääda piisavalt sahtleid ja riiuleid. Väga praktilised on selleks näiteks ratastel sahtlikapid, mida saab ruumipuudusel laua alla lükata või vajadusel lauapinna suurendamiseks jälle välja tõmmata. Laua asukoht võiks olla võimalikult akna lähedal ning pikka talve silmas pidades, varustatud piisava valgustugevusega kohtvalgustiga.

Tahvel märkmeteks või joonistamiseks kulub alati ära.
Erinevalt teistest eluruumidest on lastetoas oluline ka korralik üldvalgus. Lastetoa lamp peab olema alt kaetud läbipaistmatu klaasi või plastikuga ning valgus ei tohiks olla suunatud lapsele otse silma. Harilikult piisab laua taga töötamiseks ühest laua kohal asuvast valgustist.

Märkmete kogumiseks ja mõtete organiseerimiseks võiks lapse koolilaua juures värvida osa seinast magnet- või tahvelvärviga, mis aitab olulisi märkusi pidevalt nähtaval hoida. Samuti võiks varuda koolilauale erinevas suuruses topse ja kaste pliiatsite, paberite, kõrvaklappide ja erinevate laadimisjuhtmete hoiustamiseks. Väiksemad ja suuremad panipaigad võimaldavad lapsel kujundada süsteemi, mis aitab tuba korras hoida.