Aus kõnelus sügava sisemise minaga

Raamat “Olen see, kes olen” on väga otsekohene ja siiras lugu ühe Arubalt läbi mitmete rännakute Eestisse tulnud mehe isikliku elu tõusudest ja mõõnadest, sisemaailmast, uskumustest ja elufilosoofiast. See on aus kõnelus sügava sisemise minaga, tema kogemuste sõnastamine ja elutarkuste jagamine lugejalegi.

“Ma ei pea ennast kirjanikuks ja mul puudub ka teadmine, kuidas üks raamat tuleks kokku seada, aga vaatamata sellele — siin see on. Just selline nagu mina,” jääb Dave Benton tagasihoidlikuks.

Ta tõdeb, et kirjutades ta leidis ja päästis endast valla mõndagi, mis siiani ta sees suletuna seisis. “Olen raamatusse jäädvustanud isiklikku arusaamist ja maailmatunnetust, mu ümber juhtunut ja juhtuvat. See on pigem nagu sisekõne ja arutelu kahe mina vahel, minu kogemuste kogum,” ütleb ta.

Esimene mälestus Marisest

Dave’i esimene kohtumine abikaasa Marisega oli põgus. Nad tutvustasid end lühidalt ja tõdesid, et nende agentuuride vahel oli tekkinud suur arusaamatus. „Nimelt selgus, et nad polnud mu repertuaari kätte saanud ja seega polnudki esinemine koos minuga ette valmistatud. Ja oligi alustuseks kogu lugu,” räägib Dave.

Päev möödus. Õhtu saabudes läks Benton ööklubisse, et kuulata bändi ja vaadata nende show’d. Tal oli see õhtu tööst vaba. Etenduse järel jäi ta sealsamas DJ-ga vestlema, kui märkas korraga Marist üksi mõtlikult baarileti ääres seismas. Dave läks Marise juurde ja küsis teretades, kas Maris tahaks rääkida, mis südamel on. Maris naeratas ja uuris: “Kas see on tõesti nii läbinähtav?” See hetk jäi Dave’ile alatiseks meelde.

Nad istusid ja puhusid väheke juttu, mille käigus jutustas Maris loo sellest, kuidas laev Estonia põhja läks. Sellest põgusast korrast sai alguse pikaajaline suhe. „Ma poleks toona iialgi osanud aimata või loota, et sellise lihtsa küsimuse ja lühikese tähelepaneliku hetke ajel oleme siiamaani koos — juba 19 aastat abielus ja kahe suurepärase tütre vanemad,” õhkab Benton.