Miks on nii, et naised kipuvad oma tervisest rohkem hoolt kandma kui mehed? Juba teismeeas saab ju selgeks, et tuleb minna ka naistearsti juurde, aga noormehed seda sageli ei tee…

Kui me vaatame suuremat pilti, siis tüdrukud hoolitsevad juba väga noorelt enda välimuse eest ja ka vanemad pööravad rohkem tähelepanu, et tütrel oleks juuksed kammitud, kleidid puhtad ning iga väike kriim saab kiirelt plaastri jne. Kui tüdruk saab haiget, siis vanemad reageerivad kohe ja hakkavad tohterdama. Poisid on kasvatatud teadmisega, et mehed ei nuta, tuleb olla tugev ja pole hullu, läheb üle.

See mõtteviis juurdub tugevalt ning täiskasvanuna tegutseb mees nende samade uskumuste järgi ka oma tervise osas. Mõeldakse, et olen tugev, see läheb üle, olen mees ja mehed ei kurda.

Ka edasises elus on nii, et ega see mees ikka väga sinna meestearsti juurde minna ei taha, aga paljud naised käivad regulaarselt vähemalt kord aastas. Miks see nii on?

Teadlikkust meeste seas on kordades vähem, sest puuduvad teadmised ning pole sellist süsteemi, et kõik mehed jõuaksid tervise ennetuseni.

Oluline on, et mehed mõistaksid kui suurest osast tema enda valikutest sõltub see, kui palju tervelt alatud eluaastaid koguneb.

Olen kokku puutunud läbi koolituste ja loengute pea kümne tuhande mehega ning neilt otse küsinud, miks nad (meeste)arsti juurde ei lähe. Vastus on praktiliselt alati sama — mul ei ole midagi viga ja pole selle peale mõelnud, et võiks minna kontrolli. Tõsi, on ka neid mehi, kes on öelnud, et sooviksid kontrolli minna, kuid perearst pole neid riskirühma kuuluvaks tunnistanud ja sinna taha see ongi takerdunud.

Mehel on niigi psühholoogiliselt raske arsti juurde minna ja kui ta kord sinna jõudnud, võiks arst olla inimlikult toetav ja tegema vajalikud analüüsid, mitte meest ära saatma.

Paljud haigused hiilivad ligi salamahti ja neil ei ole sümptomeid. Ja kui mees lõpuks arsti juurde jõuab, võib olla juba liiga hilja. Täna ei ole enamiku Eesti meeste hulgas veel välja kujunenud terviseteadlikkust ja see teeb väga kurvaks.

Aga miks on oluline, et ka mees läheks arstile?

Paljud haigused on ennetatavad, vaid ühest tilgast verest saab infot mehe tervise kohta ja kui käia regulaarselt arsti juures, siis verepildi muutused annavad aimu, et tuleb põhjalikumalt uurida.
Varajases staadiumis leitud haigused on kordades paremini ravitavad.

Miks on oluline just seksi ja suhete poolelt vaadates, et mõlemad suhtepooled läheksid arstile?

Kui mees ja naine on füüsiliselt terved, elavad nad täiuslikumat elu. Läbi tervise halvenemise on piiratud ka seksuaalsed naudingud.

Paarisuhtes ei saa seksi tähtsust alahinnata. See on elueliksiir. Mehed ja naised, kel on hea suguelu, on vaimselt ja füüsiliselt palju tervemad. Rahuldamatu suguelu põhjustab palju pingeid ja stressi ning stressis inimene on vastuvõtlikum haigustele. Immuunssüsteem on kordades tugevam neil, kel sekselu korras. Juhul kui mehe tervis halveneb kannatab nii paarisuhe kui vaimne pool. Sama saab öelda naise kohta.

Kuidas meie naistena saame neid arsti juurde suunata? Kuidas sellest rääkida nii, et sel ka mõju oleks?

Meestega tuleb suhelda otse ja mitte läbi vihjete. Sama kehtib ka tervise kohta. Tark naine on nutikas ja oskab läbi enda tegevuse meest suunata. Paneb ise arsti juurde aja, kui mehel on hirm ja läheb kaasa ning on toeks. Mehed on õrnad ja neid tuleb väga hoida.

Naistel on väljakujunenud oskus enda tervise eest hoolt kanda, ole mehele eeskujuks ja julgusta. Anna talle teada kui oled minemas ja planeerige arstile minekut koos.

Ega meestele ka väga seltskonnas või sõpradega ei meeldi oma terviseasjadest rääkida. Arstile lähevad ka viimases hädas. Kuidas seda parandada?

Ühiskonnas peavad tekkima suuremad arutelud ja kindlasti tuleks ennetusest veel rohkem rääkima. See info ei jõua meesteni, et temast endast sõltub kui tervena ja kaua ta elab. Mul on siiras rõõm, et Rain Vääna on võtnud oma meeskonnaga südameasjaks teavitada mehi ja elustiil "Pikema Sõpruse Päev" saab traditsiooniks igale mehele.

Kuidas sina oma tervise eest hoolitsed? Miks on sulle naisena oluline, et seda teeks ka sinu mees?

Enda tervise eest hoolitsen läbi spordi. Püüan toituda võimalikult tervislikult ja liikuda sellist eluteed, mis paneb mu silmad särama. Õnnelik ja armastatud inimene ongi tervem ja elurõõmsam. Head suhted lähedastega on võti, et meie elu kulgeks pikalt ja oleks täis positiivseid emotsioone. Kui on mure tuleb sellest rääkida, kui midagi häirib tuleb sellest samuti esimesel võimalusel rääkida. Rääkimine on võlukunst ning pingeid meie elus ja suhetes oleks kordades vähem.

Suhtes olen ise aktiivsem pool ja pigem suunan meest rohkem liikuma ja ise arsti juurde minema. Mina tuletan meelde, et kuna ta viimati arstil käis ja olen ise eeskujuks aktiivse elustiiliga.

Soovin, et minu mees oleks terve, sest siis saab ka lustlikumat ja mitmekesisemat elu elada. Hea füüsiline ja vaimne vorm annab enesekindluse ja aitab stressiga paremini toime tulla ning olla motiveeritud elus edasi liikuma. Hea tervis on seotud õnnelikuma ja täiuslikuma paarisuhtega!

Kallid naised, mehed on õrnad ja armastus hoiab mehe tervemana! Aga see, kuidas meest armastada on juba teise artikli teema.

Kampaania "Pikema sõpruse päev" eesmärk on panna mehed iseendast rohkem hoolima ning oma tervist regulaarselt kontrollima. Nii saab elada rohkem aastaid tervena, olla õnnelikum isa, sõber veel pikkadeks aastateks, abikaasa, kes on energiline kaaslane. Sellepärast on ka Epp Kärsin projektile nõu ja jõuga abiks. Loe lisa SIIT.

10. oktoobril kell 20.00-21.00 räägib Epp Kärsin avatult kõigest, mis seondub orgasmiga. Uuri lähemalt SIIT.