Tänaseks päevaks oleme istunud karantiinis, isolatsioonis. Kasutusel olevad erimeetmed on viinud uute nakatunute languseni. Kõik märgid viitavad olukorra paranemisele.

Tulevased isad, kelle naised on kohe-kohe sünnitamas, on niikuinii juba viimased kuu aega olnud eriolukorra tõttu ettevaatlikumad, nad on rasedatega palju rohkem koos kodus viibinud. Laske nad ometi sünnitusele toeks oma armsatele naistele.

Paljud pered on otsustanud üksinda kodus sünnitada. See on ohtlik. Olles ise sünnitustoas töötanud, olen näinud, kuidas täiesti normaalselt kulgenud rasedus ja sünnituse algus on viinud erakorralisele kiirele keisrilõikele.

Sünnitusel võib tekkida erinevaid komplikatsioone, naise verekaotus, lapsele on vaja hapnikku manustada, aspireerida, harva ka elustada. Kodus üksinda olles võib see lõppeda väga kurvalt. Jah, suurem osa sünnitusi kulgeb kenasti, kuid kas riskida sellega, et just sinu oma võib lõppeda traagiliselt, kui ei ole professionaalset abi võtta?

Siiski, saan aru peredest, kes nii on otsustanud. Tänapäeval ei ole justkui mõeldav, et mehi ei lubata sünnitusele. Isad on aina enam osavõtlikud terve raseduse, sünnituse ja lapseea.

Ka minu juhitud ämmaemanda nõuandetelefonile 12252 on viimasel ajal tulnud "planeerimatute" kodusünnituste juhendamisi. Seda on juhtunud varemgi, sest lihtsalt ei ole jõutud haiglasse. Isegi kiirabibrigaad, kes on jõudnud sünnitaja juurde, on meile helistanud ja juhendamist palunud. Meie ämmaemandad on selle kohapealt väga professionaalsed ja kogemustega, kuid me ei saa olla abiks, kui tekib eluohtlik olukord.

Soovisime omalt poolt neid peresid aidata ja alustasime ka e-loengutesarjaga, kus loengul "Üksinda sünnitama" osales kümneid kordi rohkem naisi kui tavaliselt haiglas perekooli loengus. Ka see fakt näitab olukorra tõsidust. Seda, kui stressis naised ja pered sellest piirangust on.

Seega, palun lõpetame selle ohtliku piirangu, ärme sea enam naiste ja laste elusid ohtu. Selle piirangu tagajärjed on palju ohtlikumad kui olukord, kus seda piirangut üldse ei oleks!