Ühe eesmärgi nimel elus pingutamine tähendab tihtipeale ka muid saavutusi. Kui töötad selle nimel, et olla parem juht, märkad peagi, et oled saanud ka paremaks lapsevanemaks. Kui treenid maratoni jooksmise jaoks, hakkad automaatselt tegema ka toidulauas tervislikumaid valikuid. Kõige olulisem on lihtsalt peale hakata ja olla muutustele avatud.

Kaalu kaotades on samuti kõige olulisem lihtsalt alustada. Enamik inimesi teeb selle levinud vea, et lubavad endale mõttes, et järgmine esmaspäev alustan jälle, sest nädala alguses olen ju rohkem motiveeritud. Kuid millegi pärast on hiljemalt reedeks tervislik toitumine jälle tahaplaanile jäänud ja peas keerlevad lootuslikud mõtted järgmise esmaspäeva suunas.

Proovi alguseks kaotada ainult paar kilo. See ei ole väga raske, asenda tööl lift trepist käimisega, liiguta ennast päeva jooksul tavalisest rohkem ja asenda õhtune alkoholitarbimine hoopis mõne klaasi veega. Kui märkad, et paar kilo ongi kadunud, oled arvatavasti motiveeritud edasi tegutsema. Mida siis teha, et see teekond jätkuks ja need kilod ei tuleks tagasi, vaid suudaksid rohkem kaalu kaotada?

Teadlaste arvates on väga tõhus viis kaalu kaotamiseks ja selle säilitamiseks panna iga päev kirja kellaajaliselt täpsed toidukogused, sest niimoodi saad korraliku ülevaate kõigest, mida oled söönud, ja sul ei ole millegi taha peituda. Selline viis võib paljude inimeste jaoks tunduda väga kontrolliv ja ebameeldiv, kuid tegelikkuses see ei ole nii. Keegi teine ju ei kontrolli sind peale sinu enda. See võib tunduda hirmus, kuid teadlaste tehtud uuringus selgus, et need inimesed, kes panid igapäevaselt kirja kõik, mida sõid, kaotasid kaalu väga tulemuslikult.

Kui tunned, et nii täpne kirjapanemine ei ole sinu jaoks, ei ole hullu. Leia enda jaoks õige viis, kuidas ja millal üles märkida, mida ja kui palju sa tarbid, sest kõige olulisem ongi see, et sa kirjutad üles ja oled enda vastu aus. Uuringust selgus ka, et need inimesed, kes märkisid pikal perioodil üles seda, mida nad sõid, kaotasid topeltkoguse kaalu kui need inimesed, kes proovisid alla võtta, aga ei pidanud päevikut.

Miks on söödud toidukoguste üles kirjutamine nii efektiivne?

Sest inimeste käitumine muutub tunduvalt, kui me tunneme, et meid jälgitakse. Isegi siis, kui kontrollijaks oled sina ise, mitte ülemus või abikaasa. Söödud koguseid kirja pannes ja neid hiljem üle vaadates kaob kiiresti ära mõttetu söömine ja näksimine, sest sul hakkab enda ees häbi, kui näed, mida kõike sa oled jälle tarbinud. Võtmesõnaks on ka kohene kirjapanek. Ära oota üles märkimisega päeva lõpuni, tee seda kohe peale söömist, muidu on suur oht, et õhtul sa ei viitsi seda teha või unustad mõne olulise toidukorra üldse üles märkida.

Kõik edukad inimesed seavad endale eesmärke. Ära pane endale eesmärgiks lihtsalt viis kilo alla võtta, mõtesta see eesmärk lahti selleks, et tahad muuta püsivalt oma elustiili.

Allikas: Inc