Päevalilleseemned

Süüdlaseks pole otseselt seeme, vaid selle kest, paljastab Tyrone Rodriguez, Washingtoni hambaarst. „Asjaolu, et päevalilleseemnetel on tugev väliskest ja sa hammustad neid süües selle katki, võib kahjustusi põhjustada,“ selgitab hambaarst, omades kogemusi patsientidega, kelle hammastest on pärast päevalilleseemnete söömist isegi kild välja tulnud. Seega, kui sa armastad seemnete ja pähklite söömist, vali igaks juhuks nende kooritud variandid.

Jääkuubikud

Hambaarstid hoiatavad, et sa ei sööks joogi sisse pandud jääkuubikuid. Ohio hambaarsti Matthew Messina sõnul on see kahjulik, kuna nii hambad kui jää koosnevad kristallidest. „Kui surud kaht kristalli üksteise vastu piisavalt tugeva jõuga, puruneb neist üks,“ ütleb ta. Rodriquez toob veel ühe näite: „Kui talvisel ajal suudab jää isegi õues kahjustusi teha ja asju lõhkuda, mõtle, mida see siis sinu hammastega teha võib?“

Gaseeritud maitsevesi

Isegi, kui joogi magusained on suhkruvabad, ei tähenda see Rodrigueze sõnul, et need on happevabad. Mõned magustatud gaseeritud joogid sisaldavad sidrunhapet, mis võib hambaemaili söövitada. „Kui email on kahjustunud, ei kasva see enam tagasi,“ ütleb Chicago hambaarst Genaro Romo. Kui hamba pealmine kiht on aga kahjustada saanud, on hambad enam tundlikud ning vastuvõtlikumad juba tõsisematele probleemidele.

Kuivatatud puuviljad

Jah, kuivatatud puuviljades sisaldub rohkelt vitamiine ja kiudaineid, kuid just asjaolu, et need on kuivatatud, võib mõjuda kahjulikult. Rodriguez selgitab, et kui eemaldada puuviljast või marjast vesi, jäävad alles kontsentreeritud suhkur ja hape ning puuvili muutub ka tunduvalt kleepuvamaks. Rosinad ja kuivatatud kirsid kleepuvad eriti tugevalt hammaste külge, hakates koheselt selle pinda kahjustama. Nii eralduvad neist bakterid ja hape, mis emaili justkui söövitavad.

Kummivitamiinid

„Paljud arvavad, kummikommidega sarnase olemusega vitamiinid on turvalised,“ ütleb Rodriguez. Kuid tegelikult ei ole neis midagi paremat kui kommides endis. Nende asemel soovitab hambaarst võtta kas tahkeid vitamiine ehk selliseid, mille koheselt veega alla neelad või hoopis vedeliku vormis tervise tugevdajaid, mis hambaid niivõrd ei kahjusta.

Kartulikrõpsud

Alice Boghosiani, Ameerika hambaarstide liidu pressiesindaja sõnul on kartulikrõpsud väga salakavalad. Just nagu kuivatatud puuviljad ja kummivitamiinid, jäävad ka need hammaste pinnale kinni, mõjudes seal kahjustavalt. „Tihtipeale aga inimesed ei mõtle sellele,“ sõnab ta. Krõpsudes sisalduv tärklis muutub süües suhkruks ja see omakorda happeks. Kui sulle seda snäkki aeg-ajalt süüa meeldib, siis tee kindlaks, et jooksid suutäite peale ka vett, et hambaid puhastada ning samuti võiksid neid pärast söömist pesta. Just see aitab hammaste lagunemist ennetada.

Spordijoogid

Jah, need võivad sulle pärast trenni küll hästi mõjuda, kuid ära unusta, et spordijookides sisaldub ohtralt suhkrut. Romo sõnul ei ole nii hull tarbida spordijooki aeg-ajalt, kuid probleem tekib, kui tarbid seda igapäevaselt. „Loe jookide koostisosi — sa võid üllatuda, kui palju suhkrut neis tegelikult sisaldub,“ toonitab hambaarst. „Ma soovitan treenivatel patsientidel alati vesi valida. See on kõik, mida tegelikult vajad.“

Alkohol

Jah, lisaks üldisele tervisele mõjub alkohol kahjustavalt ka sinu hammastele. Plekkide tekitamise ja suhkru kõrval alkohol ka kuivatab suud, soodustades hambaaukude teket. „Sinu suu on põhjusega niiske,“ ütleb Romo. „Sülg puhastab suud, hoides kõik puhtana ning ka neutraliseerib, et suu sisemus ei muutuks liialt happeliseks. Alkoholi puhul peitub võti mõõdukuses ja teadlikus tarbimises, pidades silmas ka suuhügieeni.“

Allikas: Health/Catwalki arhiiv