Üks suurimaid väljakutseid on tema sõnul see, et ei tohiks süüdistada kedagi teist oma hädades — kõik, mis sinu elus toimub, on sinu enda valik.

Kuidas sa leidsid oma elus tee eduõpetuseni ja miks hakkasid seda ise õpetama?

Igaühel meil on käia oma teekond ja varem või hiljem jõuame inimesteni, kellelt meil on midagi õppida. Olin läbi huvitavate kogemuste jõudnud elus taipamiseni, et mul on elule palju rohkemat pakkuda ja et ka elul on minule rohkemat pakkuda. Kõige algus tuli läbi laste, olin rahulolematu iseendaga, et olin lastega rahulolematu. Otsisin abi, kuidas saaks paremini ja kes saaks mind aidata. Üks asi viis teiseni ja nagu öeldakse, kui õpilane on valmis, siis ilmub õpetaja — nii juhtus ka minuga.

Ma õpetan kõiki, kes seda tahavad ja kes on valmis muutusteks. Inimesed, kes teavad, aga ei tee, inimesed, kes suure hooga alustavad uute projektidega, aga mingi aja pärast ind raugeb, inimesed, kes on juba väga edukad ja tahavad veel edasi liikuda ehk siis kõik, kes tunnevad, et on võimelised rohkemaks, et neil on elule midagi veel pakkuda kui vaid hakkama saamine. Minu koolitused on mõeldud kõigile vanuses 18+, ülemist vanusepiirangut ei ole. Kunagi ei ole hilja enda kohta teadlikkust tõsta.

Kõik tahavad kahtlemata olla edukad. Aga milliseid harjumusi peab inimene endas juurutama, et oma elu edukaks muuta?

Valmisolek peab olema, sest muidu muutust teha ei saa. Inimene peab seda ikka ise tegema, aga ta ei pea tegema seda üksi.

Üks kõige nõmedam harjumus minul endal oli eeldamine, pidevalt eeldasin asju. Eeldasin, mida teised arvavad, kuidas keegi midagi tee. Paljud asjad jäid mul tegemata, sest mõtlesin, mis teised arvavad, mida mina arvan. Saan nüüd aru, kui ma tahan midagi teha või teada, siis tuleb küsida otse, ennast selgelt väljendada, mitte eeldada.

Parim harjumus, mis mu elu mõjutatas, on igapäevane õppimine ja hommikune ärkamine. Alates 11. novembrist 2019 ärkan kell 5.25. Väga paljud asjad saab hommikul poole kiiremini ja kergusega tehtud, kui seda päeva teises pooles. Samuti õpin hommikuti üks tund ja iga päev saan teada midagi uut. Avastamisrõõm on suur!

Harjumusest lihtsalt vabaneda ei ole võimalik, see tuleb asendada mõne uue harjumusega. Ja seda peab teadlikult tegema, sest muidu asendame ühe halva harjumuse alateadlikult teise halva harjumusega. Välja saab seda juurida nii, et kui tead, mida Sa enam teha ei taha, siis leiad selle, mida Sa siis teha tahad selle asemel. Keskendud sellel, mida Sa tahad ja kordad seda nii kaua, kui on uus harjumus tekkinud. Seda meetodit saab kasutada nii mõtte harjumuste kui ka tegevuste korral.

Kindlasti pole oma elu muutmine lihtne. Kui tihti juhtub seda, et inimesed jätavad selle pooleli?

See on kahjuks üsna tavaline. Kuna meie alateadvus tahab tuttavlikku, tahab seda, millega ta on harjunud, siis hakkame nn iseendale vastu töötama. Seepärast ongi väga tavaline jätta asjad pooleli ja siis veel arvata, et näe takistus tuli, ju siis uus asi pole minu jaoks. Tegelikult on vastupidi.

Siis soovitan koostööd teha juhendajaga, kelle käest saab konkreetsed juhised, kuidas edasi liikuda. Samuti toimub juhendajaga regulaarne kohtumine. Lisaks soovitan endale leida koostööpartner ehk nn arengupartner, kellega kas iga päev või kord nädalas rääkida oma eesmärkidest ja tegevustest, mis viivad eesmärgi poole. Nii on tugi olemas, kui tekib loobumise tunne.

Oled palju rääkinud minapildist ning loonud minapildi meistriklassi. Mida sa sellega silmas pead ja mida sa meistriklassis õpetad?

Minapilt on see, mida kanname endaga kaasa oma alateadvuses. See on arusaam endast, milline inimene ma olen. See on sügav veendumus selle kohta, mida me alateadlikult endast arvame, mida me teistest arvame ja mida me arvame, et teised meist arvavad. Sellest kõigest moodustame oma peas pildi, selle “mina”. Kuna oleme selles täiesti veendunud, siis on see meie jaoks tõene, me ei kahtle selle paikapidavuses, vaid käitumegi selle põhjal, nagu see oleks puhas tõde. Tegelikkus on aga see, et enamus sellest on vale, on kellegi teise poolt meile peale pandud. Nii arvataksegi tihti, et ennast muutma asudes muutume kellekski teiseks, meile võõraks, aga tegelikult on vastupidi, saame teada, kes me tegelikult oleme ja milleks me tegelikult võimelised oleme.

Minapilt mõjutab ka tervist: kui me oleme veendunud, et meil on mõni haigus, siis nii see on ja seda veendumust pidevalt toites ehk sellele energiat andes, see järjest süveneb. Tuleb luua pilt endast kui tervest inimesest. Kui vähegi käed-jalad liiguvad ja saab hingata, on võimalik olla tänulik terveks olemise eest. Tänulikkus tõstab meie sagedust ja hakkavad juhtuma imed.

Minapildi meistriklassis õpetan lähemalt, kuidas minapilt on tekkinud, kuidas töötab meie mõistus, sest minapilt asub alateadvuses ja alateadvus on osa mõistuses. Õpetan seda, kuidas see, mida arvame enda kohta tõese olevat, meie elu juhib ja kuidas seda muuta. Miks on vaja muuta? Sest me tunneme, et tahame elus midagi teha mingeid samme astuda. Alustame suure hooga, aga siis tuleb esimene tagasilöök ja loobume. See kõik on seotud minapildiga.

Olen läbi viinud kolm minapildi meistriklassi, hetkel on käimas neljas. Inimestel läheb hästi, pean ütlema, et naistel läheb hästi, sest hetkel on osalejad olnud kõik naised. On suuri avastusi, on äratundmisi, on ka pisaraid. Kuna esimese nädala teema on eesmärgi seadmine, siis on ka palju rõõmu, sest lõpuks saavad naised teada, mida nad päriselt teha tahavad ja milleks nad võimelised on.

Kindlasti oled olnud tunnistajaks ka edulugudele. Mis on suurimad võidud, mida sa oled kõrvalt näinud?

Olen näinud kõrvalt, kuidas mu klient pärast minuga õppima asumist tegi teoks oma ammuse unistuse ja kolis pojaga Šotimaale elama, olen näinud, kuidas peresuhted paranevad, kuidas suhted lastega paranevad, kuidas hobikunstnik avab oma galerii jne. Samuti olen näinud, kuidas kümme aastat enesearengu teel olnud naine lõpuks hakkab kõike seda ka rakendama, mida ta seni raamatutest ja kursustel omandanud on. See tööriist, mida pakun, on väga praktiline. Kes juba kord minu meistriklassi osaleb, sellel ei jää muud üle, kui kõik kaasa teha.

Milline sinu enda minapilt oli enne enesega teadlikult tegelema asumist ja milline see täna on?

Olen oma minapilti juba praegu, selle 1,5 aasta jooksul järjest muutnud, kasvatanud paremuse poole, positiivsemaks. Ütlen siia juurde kohe, et minapilt on pidevas muutumises, sest elu meie ümber on pidevas muutumises ja kui kogeme elus erinevaid olukordi, siis tuleb meil endil muutuda. Ma olin endas väga kahtlev, ennast süüdistav, nii emana kui ka aeroobikatreenerina. Olen seda endas väga palju muutnud. Olen muutunud enesekindlamaks, ennast väärtustavamaks.

Enda elu eest vastutuse võtmine tähendab seda, et me valime ise ennast. Minu jaoks tähendab see seda, et ma ei süüdista mitte kedagi teist oma hädades või mitte hakkama saamises. Tean, et kõik on minu enda teha, kõik, mis minu elus toimub, on minu enda valik. Mulle väga meeldib, kuidas Will Smith sellest räägib: me võime süüdistada teisi, et lapsepõlv oli halb või et töö juures on halb, sest ülemus on halb jne, aga see on meie enda vastutus, kuidas sellega toime tulla siin ja praegu, kuidas sellest välja tulla ja elada sellist elu nagu meie tahame.

Kuidas vaigistada lärmavaid negatiivseid mõtteid oma peas?

Lühidalt: leia endale tegevus, mis on suurem ja vägevam, kui su negatiivsed mõtted. Mis on negatiivsed mõtted? Tihti on need ohvrirolli võtmisest. Me laskume intuitiivselt ohvriseisundisse, et sellega saada tähelepanu ja lohutust. Lisaks oleme kiired ennast süüdistama, ka see toob negatiivseid mõtteid. Leia nendele mõtetele vastand, positiivsed mõtted ja keskendu nendele.

Räägime eesmärkide seadmisest — kas oled seda usku, et inimese eesmärk peaks olema nii vägev, et see oleks inimese suurim kirg ja ihaldus? Mõni ei julge suuremast sissetulekust unistadagi, rääkimata selle juurde küsimisest.

Olen tõesti seda meelt, et eesmärk peaks olema erutav ja hirmutav samaaegselt. Sellest võiksin rääkida mitu tundi. Ja kuna on väga oluline teada, mida me tahame ja kuidas seada õigeid eesmärke, siis korraldan selle teemalist töötuba. Juulikuus Viljandis ja kindlasti edaspidi ka Tallinnas. Kõik on oodatud osalema, et saada selgust oma eesmärkides.

Sinu puhul ei saa üle ega ümber mõtete muutmisest. Miks see vajalik on ja kuidas see käib?

Sa oled see, millest mõtled. Kõik, mis on sinu ümber ja kes oled sina, oled sa ise loonud oma mõtetega. Mõtted on energia. Energia on teatavasti pidevas liikumises. Üks energia seaduspärasusi on, et energia peab liikuma mingisse vormi. Ehk kõik, millest mõtled, millised pildid su peas keerlevad, need saavad tõeks. Seega selleks, et elada elu, mida päriselt tahad, on vaja aru saada, kuidas sinu mõistus töötab. Seda saab teha ainult läbi õppimise. Kui oskad luua korda oma mõtetes, saad kõik, mida tahad.

Oled seda meelt, et närvilises olukorras tuleks aktsepteerida, keskenduda heale ja andestada! On see tõesti nii lihtne?

See on tõesti nii lihtne. Seda aga ei ole alati kerge teha, sest meie minapilt tuleb teele ette. Ego hakkab võimust võtma ja ohrviseisund on kerge tulema. Seepärast tuleb ennast õppida, iga päev õppida, ja see muutub lihtsaks, sest see muutub automaatseks.

Edukaks saamine! Viimastel aastatel on just vaimsus peale kasvanud. Kumb võidab?

Kumbki ei pea võitma! Minu arvates on üks meie eluülesanne leida tasakaal materiaalse ja vaimse vahel. Oluline on saada aru iseendast, endast kui vaimsest olendist ja oluline on kasutada oma keha ja oskusi siin materiaalses maailmas. Sinu sees on kõik olemas, vägevat avastamist!