Tihti võib lugeda töökuulutusi, kus otsitakse töötajaid, kel on hea suhtlusoskus, kes oskavad esineda ja naudivad meeskonnatööd. Ka tööintervjuu läbivad paremini jutukad ja avalad tööotsijad, seevastu häbelikku mõtlejat ehk introverti palgatakse harvemini.

Kuid see pole alati nii olnud, vaid on viimase aja ilming. Veel paarkümmend aastat tagasi oli töötaja otsinguil hinnas tagasihoidlikkus, vähenõudlikkus ja enesevalitsus. Keegi ei uskunud, et end enesekindlalt ja lärmakalt reklaamiv inimene võiks olla hea töötaja.

Meie praegused väärtused tulenevad äärmuslikust individuaalsuse rõhutamisest. Töökohal on hinnas nn mõnusad tüübid, mis tavaliselt tähendab ekstraverte, kes saavad energiat inimestega suhtlemisest. Tööle võetaksegi ekstravert, kes omakorda palkab endasuguseid, ja nii jääb introverte mõnedel töökohtadel üha vähemaks.

Tegelikult on see ohtlik tendents, kui iseloomuomadus saab tähtsamaks kui oskused, sest tööintervjuul edukad ei pruugi olla omal alal pädevad. Intelligentsusel, teadmistel ja oskustel ei ole midagi tegemist sellega, kas inimene on häbelik või seltskondlik.

Nohik või juhataja?

Tänapäeva maailm kuulub ilma igasuguse kahtluseta ekstravertidele: aktiivset, jutukat ja kiiret inimest peetakse tõhusaks töötegijaks. Kas introvert peab muutuma ekstraverdiks, et elus hakkama saada? Seda pole vaja ja see pole ka võimalik, sest tegemist on püsiva isiksuseomadusega. Igaüks võib arendada oma käitumist, kuid sünnipärased isiksuseomadused ei muutu.

Introverdid on saanud täiesti asjatult kehva maine. Tavaliselt arvatakse, et introvert on vaikne nohik ega ole seetõttu sama töökas kui väljapoole suunatud ja kiire ekstravert. Kuid introverdil pole vaja tunda end tõrjutuna. Muidugi on ameteid, kus ekstraverdil on lihtsam hakkama saada, näiteks sotsiaalsust ja kiirust nõudev müüjatöö. Tasub aga teada, et mida nõudlikum on amet, seda paremini introverdid sellega toime tulevad. Maailm on näiteks täis introvertidest juhatajaid. Nende tugevad küljed on hea keskendumisvõime, sihikindlus ja võime kontrollida oma impulsse. Seal, kus ekstravert tormab tegelema juba järgmise asjaga, kuigi eelmine on veel pooleli, teeb introvert ka igava töö lõpuni. Ta mõtleb, enne kui midagi ütleb, ega hädalda ilmaasjata.

Tarvis on igasuguseid inimesi: riskijaid, arvestajaid, ideede genereerijaid ja vigade parandajaid. Ühiskond toimib kõige paremini, kui igaüks leiab õige koha.

Loe edasi Kodutohtri juulikuu numbrist või portaalist kodus.ee

Kodutohtri juulikuu teemad
* Edukaks suure kärata

* Rõhk ja süda südasuvel

* Kõhuvalu süüdlaste jälile

* Sünnimärgid: päikesekaart sinu kehal

* Kaitse nahka targalt

* Tugev luu, tugevam elu

* Ravimid ja kaalutõus

* Jagame toitu kõhubakteritele

* Naise keha läbi aastate

* Valehäbi linade vahel

* Põrutusel purunevad rakud ja koed