Mis on meie riiete kõige mustema osa?

Pesukorvi sisu ette kujutades tulevad enamikule ette määrdunud sokid, higised trenniriided ja plekkidega särgid. Mikrobioloog Charles Gerba ütleb, et tegelikult on kõige mustem pükste (eelkõige teksade) puusaosa.

“Me tegime paar aastat tagasi uuringu, kus analüüsisime riietel leitavate bakterite kogust. Näidised võtsime püksisäärest kuni pluusi kaeluseni. Kõige rohkem baktereid leidsime puusapiirkonnast, kõige vähem käte siseküljelt," selgitab ta.

Miks on meie puusad nii räpased?

Päeva jooksul katsume oma puusi väga palju. Olgu selleks lihtsalt käed kõrval seistes või hullem, märgasid käsi pükstesse kuivatades. “Kuivatades märgasid või niiskeid käsi pükstesse muudame riide märjaks, mis on bakteritele parem kasvukeskkond. Teksapüksid on ka riideese, mida kantakse enne pessu viskamist mitmeid kordi.”

Gerba lisab, et isegi peale sooja vee ja seebi kasutamist säilib alati osa bakteritest. “Väga paljud inimesed ei jaksa käte kuivamist ära oodata nad tõmbavad käed pükstesse kuivaks," räägib ta. "Eriti levinud on see, kui rätiku või paberi asemel on kuivatamiseks kätekuivatid."

Kuidas olukorda vältida?

Pese käsi hoolikalt. See tähendab käte pesemist sooja vee ja seebiga vähemalt 20 sekundit. Kasuta käte kuivatamiseks paberrätikut või isiklikku rätikut. Mõned uuringud on leidnud, et õhukuivatid puhuvad bakterite eoseid lihtsalt laiali. Siiski, kätekuivati on ikka parem idee, kui käte pükstesse kuivatamine.

Kanna kätedesinfitseerijat kaasas. Desinfitseerija on hea lahendus käte puhastamiseks, kui ligipääs veele ja seebile puudub, näiteks peale ühistranspordis sõitmist või enne nätsu suhu panemist. Efektiivseks mõjuks hõõru käsi vähemalt 30 sekundit.

Kokkuvõtteks: lisaks käte pesemisele ja näo puudutamise vältimisele, pea silmas ka käte kuivatamist. See hoiab bakteritest puhtana sinu ja su riided.

Allikas: MindBodyGreen