Ettevõtte Fantastic Services koristusekspert Ralitsa Prodanova väidab, et me peaksime pesema või vahetama oma köögis olevad käterätikud välja iga päev, et hoida end toidumürgituse eest. Kõlab šokeerivalt, sest kes seda ikka teha viitsiks? Meile ka.

Tõsiasi aga on, et üht käterätikut kasvõi nädal aega järjest kasutades puutume kokku ebameeldivate pisikutega ja selle tagajärjeks võib olla toidumürgitus. “Käterätikud on ideaalseks pisikute paljunemise kohaks. Nad on sageli eelnevast kasutamisest niisked ja soojad, tänu millele saavad bakterid kiiresti paljuneda,” selgitab ta. “Ja kuna nad puutuvad kokku väga erinevate pindadega — sinu kätest puhaste taldrikuteni välja — pead olema väga ettevaatlik.”

Muide, sarnase tulemuse said ka Bristoli ülikooli teadlased, kes viisid 2003. aastal läbi uuringu, mille raames nad palusid inimestel valmistada neile kanaroa oma enda köökides. Seejärel analüüsisid nad baktereid erinevatel pindadel ning käterätikutelt ja pesukäsnadelt leiti nii kamplüobaktereid kui ka salmonellat.

Allikas: Woman & Home