1. Sahvri asukoht. Vanasti ehitati sahver maja põhjakülge, et päevane päike seda ei soojendaks. Kui vähegi võimalik, tasub nüüdki sama põhimõtet järgida.

2. Sahvrisse köögist — see on ideaalne lahendus, hea ja kiire asju sahvrisse viia ja sealt kätte saada!

3. Sahvri suurus. Sahver võiks olla nii suur, et kõik moosipurgid, köögi- ja juurviljavarud, kuivained, nõud jm toidutegemiseks vajalik sinna lahedalt ära mahuks ning ka ise sahvris vabalt liikuda saaks. Aga eks ruutmeetrid sõltu ikka maja suurusest ja pere vajadustest.

4. Sahvri asemel kelder? Sahvrit võib asendada (või täiendada) ka kelder, olgu siis põrandaalune või eraldi ehitis õue peal (näiteks maakivikelder). Keldrid on eelkõige hoidiste, köögi- ja juurviljade jms jaoks. Kuivainete, nõude ja köögitehnika hoidmiseks need hästi ei sobi.

5. Kui sahvrit pole. Mida teha siis, kui kodu juba valmis ja sahvrit ei olegi, aga hoidiseid tahaks teha ja köögivilja on vaja säilitada? Sel juhul võiks osakese kodu panipaigast sahvriks kujundada. Sahvriks võib olla ka seinale kinnitatud suurem riiul, kuhu saab panna hoidised. Riiulite alla aga saab paigutada kastid köögi- ja puuviljade jaoks.

6. Suur sahver. Kui su kodus on ruumi suurema sahvri jaoks, siis võiksid sinna lisaks riiulitele panna ka mõned seinakapid, tööpinna ja kraanikausi.

7. Sahver esikukappi või pööningule? Kui sahvrisoov suur, võib selle jaoks paika otsida ka ebatraditsioonilisematest kohtadest: näiteks esikust-koridorist või pööningult. Vanasti tehti ikka koridori sahvrikappe, tihti olid need ventilatsiooniluugi kaudu välisõhuga otseühenduses — vähemasti pool aastat oli selline ruum siis kindlasti jahe.

8. Korvsüsteem on mugav ja hea ka toiduasjade ladustamiseks ja säilitamiseks. Korvsüsteeme saab ise sobivas kõrguses ja komplektis kujundada ning hiljem vajadusel lihtsalt muuta.

9. Juurviljakastid! Kerged puidust juurviljakastid on odav, lihtne ja originaalne sahvrimööbel. Kergeid kaste saab hõlpsalt üksteise otsa laduda. Soovi korral võid need veel rõõmsa värviga üle värvida.

10. Sisseehitatud kapid võivad sahvriruumis olla osaliselt kinnised, osalt lahtised. Kapi ukse taha võib paigutada külmiku, juhul kui see sahvris on.

11. Lükanduks sahvri ette? Lükanduks on mugav ja ruumisäästlik. Kui sahvrisse pääseb köögist ja köögis ruumi napib, siis võib see olla päris õige valik.

12. Valgust! Lisaks üldvalgusele võib riiulite külge panna väiksemad kohtvalgustid, kas või näpitskinnitusega. Siis on hea ka riiuli tagumisest osast asju üles leida.

13. Riiulid. Puitriiulid on ilmselt levinuim sahvrimööbel ja õigusega — neid on lihtne ehitada ja sinna on mugav purke, pudelid, karpe jm panna ja sealt võtta. Riiulite jaoks võiks ära kasutada kogu seinapinna, s.t teha riiulid maast laeni. Puidust riiulid võib üle õlitada või ka toonida ja lakkida, et neid kergem hooldada oleks.

14. Tee ise riiul! Ehituspoodides müüdavaist detailidest saab lihtsalt ja kiirelt ise sahvrisse riiulid ehitada — kinnitad metallkandurid seina, sead puidust vm. materjalist sobiliku mõõduga riiuliplaadid peale ja ongi valmis!

15. Väike redel on tore ja hädavajalik abivahend, kui ülemistelt riiulitelt vaja midagi kätte saada. Nii et koos riiulitega osta ka kerge kokkupandav redel!