Selleks et pesukuivatamist automatiseerida ja kiirendada, tehti esimesi jõupingutusi juba 18. sajandil Prantsusmaal. Elektriline kuivati tuli kasutusele 20. sajandi alguses ja oli esialgu luksuskaup. Järgmise saja aasta jooksul hinnad langesid ning masin muutus laiemalt kättesaadavaks. Pesumasin-kuivati ühes seadmes on hilisem nähtus ning see saavutas võidukäigu alles 20. sajandi teises pooles — siis, kui mõlemad masinad olid tehnoloogiliselt piisavalt arenenud.

Kui ruumi on vähe ja pesukogused väikesed, eelistataksegi enamasti kaht ühes ehk pesumasinat-kuivatit. Selline masin on lihtne ja mugav: tuleb vaid must pesu masinasse panna ning puhas ja kuiv välja võtta. Ühendatud pesumasinate-kuivatite suurimaks probleemiks peetakse pesemisvõimsusest väiksemat kuivatamisvõimsust. See tähendab, et masin jõuab kuivatada veidi väiksemat kogust kui pesta. Tehnika aga areneb kiiresti.

Siiski on suurte pesukoguste puhul kindlasti mõistlikum soetada eraldi pesumasin ja kuivati, mis pakuvad ka rohkem võimalusi ja eriprogramme. Kõige moodsamad masinad võimaldavad kuivatada kõiki kangaid, ka villa ja siidi, ning neil on palju lisafunktsioone, näiteks kangaid värskendav ja kortsumisvastane aurufunktsioon. Uued masinad on ka varasemast ökonoomsemad.

Kehtib reegel, et osta ei tasuks kõige odavamat pesukuivatit. Kuivati valimisel tuleks lähtuda oma vajadustest. Kui su garderoobis on palju spetsiifilisi ja õrnu esemeid, peaks olema kindel, et valitud masina funktsioonid neid kuivatada võimaldavad.

Kuivati kiituseks:

Eesti kliimas on pesu õues kuivatamine sageli raskendatud, eriti praegusel aastaajal.

Päike kipub aja jooksul riideid pleegitama ja võib kiude kahjustada.

Linnakeskkonnas ja ahiküttega majade vahel on õhk saastatud.

Mitmetele kangatüüpidele ei sobi rippudes kuivamine ning moodsamad pesukuivatid imiteerivad just tasapinnal kuivatamist.

Kuivatil on olemas spetsiaalsed kortsumisvastased programmid, mis võimaldavad jätta pesu natuke niiskemaks. Võimalik on valida näiteks triikimiskuiv või kapikuiv pesu.

Pesu kuivatamine toas pesurestil võib olla lahendus, kuid ainult siis, kui toaõhk on pigem liiga kuiv. Liigniiskus sünnitab hallitust ja pole kindlasti tervisele hea. Üsna kindlalt võib väita, et radiaatorile või pesurestile riputamise asemel pesu kuivatis kuivatamine annab ka riietele parema tulemuse, kuna iga kangaliigi jaoks on võimalik valida spetsiaalne programm ning pesu keerleb suuremas kambris õige intervalliga. Tulemuseks on õhulisem pesu.

Pesukuivatist saavad kasu allergikud, kuna see eemaldab riietelt tolmu, narmendavad niidid ning loomakarvad. Ka ei pea kartma õhus lendleva tolmu jäämist riietele, kuna kuivatamisprotsess toimub kinnises kambris.

Sulejope ja -patjade kuivatamiseks on kuivati üsna asendamatu.

Kuivati rikub riideid ja lõhub kangaid? See pole sugugi nii, kui kasutada õigeid, konkreetsetele kangastele mõeldud programme. Mõned kangad säilitavad kuivatis enda omadusi isegi paremini.

Head uued masinad

Uuemad pesukuivatid toimivad ka triikraua eest, kuna spetsiaalne auruprogramm vähendab rõivaste kortsumist. Auru kasutamine pesuhooldusseadmetes on ka tervislik, kuna sel juhul kasutakse vähem keemiat.

Uuemate kuivatite energiakulu on võrreldav külmkapi või pesumasina omaga. Tänapäevased soojuspumbaga kuivatid teeb ökonoomsemaks see, et elektri abil saadud soojusenergia pannakse uuesti ringlusse. Uus tehnoloogia on vähendanud kuivati energiakulu umbes poole võrra, muutes kuivati ühtlasi palju keskkonnasõbralikumaks. Moodsad masinad on üsna energiasäästlikud ka seetõttu, et oskavad muuhulgas määrata pesu niiskust ning optimeerivad programmi pikkuse ja temperatuuri vastavalt sellele.

Ent tarkade masinate puhul kehtib siiski üldine seaduspära: mida energiasäästlikum kuivati, seda kõrgem hind. Elektri kokkuhoiu mõttes tasuvat moodne masin end ära siiski juba mõne kasutusaastaga.

Loe edasi portaalist kodus.ee