Kui oled juba selgeks õppinud, kuidas oma last magama panna, on su uueks ülesandeks mõista, kuidas oleks kõige lihtsam teda hommikul üles äratada. Jah, hommikud on küll lihtsamad kui õhtud, aga see ei tähenda, et need alati muretult mööduksid. See, kuidas su laps hommikul ärkab, määrab suuresti ära ka selle, millises tujus ta kogu ülejäänud päeva on ja kui hästi ta on võimeline ka oma igapäevaseid tegemisi sooritama. See on tegelikult väga oluline asi, millega lapsevanemad peaksid arvestama ja kui vahetad äratuskella laulu või naeratuse vastu, teed oma lapsele juba palju head.

Esiteks hea ja samas ka natukene nõme uudis: väljapuhanud lapsevanem on lapsele parimaks äratuskellaks. Ja kui sa ka pole end korralikult välja maganud, siis oled tänaseks piisavalt vana, et võiksid osata seda teeselda. Kasuta lihtsalt rõõmsat hääletooni ja ütle oma lapsele: “Tere hommikust!” Juba sellest pisikesest asjast muutub tema jaoks palju ja päev saab kohe parema alguse.

“Ütlen alati lapsevanematele, et selleks, et lapse vajadustele kõige paremini vastu tulla, võib juhtuda, et nad peavad ise 20 minutit tavapärasest varem ärkama,” selgitab litsentseeritud psühholoog dr Roseanne Lesack. See võib küll mõnel hommikul su jaoks võimatuna näida, aga see on seda väärt. 20 minutit võib vahel tähendada, et mossis ja pahase lapse asemel istub sul hommikusöögilauas rõõmus ja õpihimuline põnn.

Selleks, et hommik eriti ilusaks muuta, soovitab Lesack lapsevanematel ka eeltöö ära teha. “Mõtle kõigele, mida saad enne lapse äratamist ära teha,” soovitab ta. “Ükskõik, mis sa saad teha ära eelmisel õhtul, tee ära.” See võib tähendada näiteks lapsele riiete valimist või hommikusöögi planeerimist. See võib tähendada ka lõunasöögi pakkimist (kui su laps eelistab süüa sinu tehtud lõunat) või vajalike vihikute ja õpikute seljakotti valmis panemist. Iga pisike samm aitab.

Allikas: Fatherly