Kui vahel kogemata mõni neist vigadest juhtub, ei ole midagi hullu. Kuid pidevalt ei ole soovitatav neid vigu teha, sest pikapeale võivad need ohtlikuks muutuda.

1. Lapse ebapiisav rinnapiimaga toitmine

Paljudel emadel ei tule piisavalt rinnast piima, mistõttu on vaja piimasegu juurde anda. Alati ei taha emad seda aga teha, sest tunnevad end läbikukkununa. Kuid imik peab tihti süüa saama, muidu võib tal tekkida vedelikupuudus ja ta hakkab kiiresti kaalus alla võtma, mis on väga ohtlik.

2. Lapse ületoitmine

Beebi oskab ise oma toitumist reguleerida. Kui ta lõpetab rinnapiima söömise või pudeli imemise, siis see tähendab, et selleks hetkeks on tal küllalt saanud. Last ei tohi sundida edasi toituma, välja arvatud juhul, kui beebi oli enneaegne ja tugevalt alakaaluline. Sel juhul peab talle rohkem piima andma, et ta hakkaks juurde võtma.

3. Rinnapiima pumpamine pudelisse ja selle kaudu toitmine

Vahel seda teha on väga normaalne, iga ema vajab aega iseendale. Aga kui see muutub harjumuseks, siis laps harjub kiiresti ära pudelist söömisega, kuna sealt on lihtsam imeda kui rinnast. Kui emal ei ole rinnast imetamisega probleeme, tasuks ikkagi seda eelistada, see on beebile parim.

4. Beebi üleriietamine

See ei ole küll levinud, aga kui beebit pidevalt üle riietada ja ta peab kuumuses olema, võib imik äkiliselt surra. Seda saab lihtsalt kontrollida, ega beebi ei ole ülekuumenenud. Liiga punased põsed ja higistamine on kohene märk ülekuumenemisest. Kui neid nähtavaid märke pole, tasub katsuda beebi kõhtu. See peab olema soe, aga mitte tuline.

5. Lapse hoidmine piinlikus puhtuses

Kui laps ei puutu üldse kokku välismaailma ega bakteritega, ei arene tema immuunsus. See aga võib viia tulevikus erinevate haiguste tekkimiseni. Paljud vanemad ei julge isegi kodulooma võtta, kartes et laps jääb haigeks. Kuid just beebi eemalhoidmine kõigest teeb ta haigeks.

6. Lapsevankri hoolimatu lükkamine

Paljud lapsevanemad ületavad sõiduteed, lükates käru enda ees. Tegelikult peaks seda aga enda kõrval hoidma, sest mitmed kärud on madalad ja neid on juhtidel raske märgata.

7. Beebi valesti kussutamine

Kui imik on pikka aega kõrvulukustavalt karjunud, mõjub see värsketele lapsevanematele rängalt. Kogemata võib juhtuda, et kussutad oma beebit liiga kõvasti. Pisikestel beebidel on aga nõrgad kaelalihased ja liiga kõvasti teda raputades teed oma beebile liiga, niiet ta võib veel kõvemini karjuma hakata.

Allikas: BrightSide