Lapse vanus ja suurus

Vanemad koolilapsed eelistavad enamasti pehmeid seljakotte. Algklassiõpilaste puhul tuleks valida aga kindla vormiga ranits. See toetub seljale, on ergonoomiline ja jaotab koti raskust ühtlasemalt. Algklassiõpilase koti raskus võib olla maksimaalselt kolm kilogrammi. Neljandast kuuenda klassini ei tohiks lapse kott kaaluda rohkem kui kolm ja pool kilogrammi. Põhikooli vanemas astmes käiva õpilase koolikoti raskus peaks jääma alla nelja ja poole kilogrammi. Seetõttu tuleb koolikotti valides vaadata koti tühikaalu, mis peaks olema alla ühe kilogrammi.

Veel peaks tähelepanu pöörama sellele, et kott vastaks lapse kasvule. Kott peab küll lapsele paras olema, kuid silmas peaks pidama ka kasutusaega. Hea ja õigesti valitud kott teenib last mitu aastat. Samuti peaks arvestama sellega, et koolikott peab lapsele selga mahtuma ka talvel, kui riideid on rohkem.

Lapse vajadused

Koolikott olgu mahukas. Sinna peavad vabalt ära mahtuma õpikud ja vihikud suuruses A4. Kott aga ei tohiks olla liiga suur. Muidu võib laps kippuda kooli kaasa võtma asju, mida ta seal ei vaja. Erinevate kooliasjade organiseerimiseks on head mitme taskuga kotid.

Ranitsat peab olema hõlbus puhastada. Mida noorem koolilaps on, seda tihemini ja kergemini kipub kott määrduma. Pahatihti võib lapse kott jääda ka vihma kätte. Seega oleks hea valida vee- ja ilmastikukindel ranits. See väike nüanss aitab ka kotti kauem kasutada.

Üks oluline punkt, millest ei saa laste puhul üle ega ümber, on helkurid. Neid ei saa kunagi liiga palju olla. Seega peaks olema ühel heal koolikotil helkur. Veel parem, kui neid on mitu. Ainult nii on laps pimedal ajal märgatav.

Viimane ja vaat et kõige olulisem on, et kott peab lapsele meeldima. Kui lasta lapsel kott oma maitse järgi valida, siis käib ta sellega koolis parema meelega ja hoiab oma ranitsat hoolsamini. Siinkohal aga ei tohiks ära unustada, milline kott on lapse tervist silmas pidades parim.

Kuidas koolikott täita?

Kui koolikott on valitud, tuleb see ka täita. Pinalitest tuleks nooremate õpilaste puhul eelistada kõvakaanelisi: neid on lapsel lihtsam korras hoida ja neist on hõlpsam asju üles leida. Kustutuskummi puhul on oluline, et see kustutaks pliiatsit, mitte ei ajaks seda lihtsalt laiali. Kustutatavaid tindipliiatseid tuleks pigem vältida, et laps harjuks vigu maha tõmbama. Teritaja puhul on hea, kui see on kogujaga, nii ei pea laps tundi segama ja prügikasti juurde minema. Kääre peab lapsel olema lihtne kasutada. Kuigi koolitarvikud võiks valida lapse soovide järgi, siis esmalt tuleks silmas pidada nende praktilisust.

Allikad: manguvaljakud.eu, riigiteataja.ee, epl.delfi.ee