Allikas Olivia & Tate kirjutab kahe lapse ema Stephanie kolmest ideest, mis on aidanud tema ülivalivatel lastel proovida uusi toite. Ja seda kõike ilma sundimise, pisarate ja ähvardusteta. Kui sinu laps on samuti närb sööja ja sa oled juba allaandnud, siis nüüd oleks suurepärane aeg proovida neid soovitusi. Kaotada ei ole enam midagi, aga võita on oi kui palju!

Suhtu pirtsakusse täiskasvanulikult

Kui su laps ei taha paljusid toite süüa, siis mõtle enda ja oma tutvusringkonna peale. Kas te sööte absoluutselt kõike, või on ka teil lapsepõlvetrauma mõnest kindlast toidust, nagu enamikel inimestel? Kui sind ajab siiamaani mõni kindel toit õlgu võdistama, siis miks peaksid sa tahtma sarnast tunnet tekitada oma lapsele. See muidugi ei tähenda, et sa peaksid käega lööma ja laskma tal hommikust õhtuni ainult šokolaadi süüa, kuid sundimine on totaalselt vale lähenemine. Proovi tutvustada uut toitu lapsele mõne aja tagant ja toidukordade välistel aegadel. Kui laps keeldub proovimast, palu tal võtta ainult väike amps. Kui toit talle ei meeldi, aktsepteeri ta otsust ja jäta ta rahule. Mõne nädala pärast võid sama toiduga uuesti proovida.

Korralda maitseteste

Organiseeri umbes kord kuus maitsetest, mis peaks toimima nii, et pane väikestesse kaussidesse või taldrikutele uued toiduained, mis ei ole ühegi teise toiduga segamini. Ja säti neid nii, et nende väljanägemine oleks võimalikult puhas ja minimalistlik. Lapsed on palju rohkem nõus uusi toite proovima, kui nad näevad neid üksikuna. Võid kaasata lapsi ka maitsetesti ettevalmistamisesse. Siis nad näevad, kust kohast see uus toit pärit on ja milline see tervena välja näeb. Maitsetesti ajal palu lapsel igast kausikesest midagi proovida. Kui talle miski maitseb, on see sinu jaoks suur võit. Kui mitte, toeta lapse valikut ja anna talle teada, et ta ei pea seda sööma, kui ei taha. Siis ei teki lapsel uute maitsetestide vastu tõrget.

Anna lapsele väikeseid autasusid

Paljud vanemad peavad sellist tegutsemisviisi suureks veaks, kuid Stephanie meelest toimib see väga hästi. Tema kodus on toimiv süsteem, mis töötab nii, et kui laps on valmis proovima uut toitu ja sööb selle ära, saab ta väikese kleepsu, mille jaoks tal on oma kindel tahvel. Kui tahvlile koguneb 10 kleepsu, võib laps endale välja valida pisikese üllatuse. Kuid kleepsu saamine sõltub täielikult lapsest. Ta võib ise uut toitu proovides otsustada, kas ta hakkab seda sööma, ja kui ta on selle otsuse teinud, alles siis saab ta kleepsu. Üllatused võivad olla väga väikesed, aga peaksid siiski olema piisavalt motiveerivad.

Allikas: Olivia & Tate