1) Tool on kõige tähtsam

Tavaliselt peetakse koolilaste toa puhul kõige olulisemaks elemendiks sobilikku kirjutuslauda, aga palju tähtsam on mugav ergonoomiline tool. Ebasobiv istumiskoht keerab selja tuksi ja investeering valutava selja ravimisse on alati suurem kui investeering korralikku töötooli. Tegemist võib olla reguleeritava kontoritooli või ka mõne muu ergonoomilise tooliga, peaasi, et sellel on toetav ja mugav seljatugi ning võimalusel ka käetoed. Kontoritool ei pea olema kontorile omaselt hall ja silmatorkamatu, selle võib valida ka erksa ning interjööri sobituva laheda disainiga.

2) Valgust peab olema külluslikult

Teine tähtis aspekt koolitöö tegemiseks on piisav valgus, nii loomulik kui kunstlik. Loomulik valgus on töötegemiseks ideaalne, aga päike ei tohi ka otse silma paista. Võimalusel võiks jääda aken koolilaua suhtes külje peale, mitte otse ette või selja taha. Kui aken on otse lõunasse ja laud täpselt akna all, võiks kasutada akna ees korralikku rulookardinat. Kuna talvel läheb varakult pimedaks, võiks isegi valgusküllasesse ruumi soetada korraliku kohtvalgusti, milleks võib olla kas suunatav laua- või põrandalamp, sobivasse kohta kinnitatav näpitsatega valgusti või laua kohale riiule alla süvistatud leedriba. Peaasi, et töötegemise põhivalguseks ei jääks laelamp.

3) Kirjutuslaud ei pea olema massiivne

Kuna töö ja õppimise olemus on aastatega palju muutunud, siis ei pea ka lapse toas olema tingimata massiivset kirjutuslauda mahukate sahtlikappidega, sest suur osa infost on kaustadest, paberitelt ja raamatutest kolinud arvutisse, pilve ja pisikestele andmekandjatele. Klassikalise kirjutuslaua asemel võib soetada korraliku lauaplaadi, mis võib ulatuda kasvõi seinast seinani ja millele saab alla panna interjööri sobituvad jalad. Lauaplaate on saadaval väga erinevaid ning need saab lasta juba ehituspoes õigesse suurusesse valmis lõigata. Sellise laua taha saab paigutada vajadusel ka mitu töötooli, juhuks kui kodus on veel lapsi või kodukontorit vajavaid täiskasvanuid. Ise laua ehitamise juures on kõige tähtsam paika timmida kõrgus, mis sobiks kõigile laua taga töötegijatele, samas saab kasutada ka üles- ja allapoole reguleeritavaid harkjalgu.

4) Riiulid püsivad paremini korras kui sahtlid

Suuri sahtlibokse pole vajadust laua alla paigutada, sest nende korrashoidmine on enamikele lastele tõsine väljakutse. Pigem võiks paigutada laua kohale riiulid, mis püsivad paremini korras ja millest on mugav asju võtta.

5) Praktiline „tööriistakast“

Kui töötegijad ühe töölaua taga roteeruvad, võiks olla igaühel oma kast vajalike töö- ja kooliasjadega, mis tõstetakse riiulilt alla või kapist välja just töötegemise ajaks. Väiksemal lapsel võivad olla selles kastis pliiatsid, paberid, värvid ja pintslid, suuremal sirkel, mall ja joonlaud, lapsevanemal oma arvutihiir ja -laadija.

6) Meeldetuletused nähtavale

Kui täiskasvanud ja noorukid kasutavad märkmeteks peamiselt arvutit ja nutiseadmeid, siis väiksemad koolijütsid vajavad tähtsaid meeldetuletusi füüsiliselt enda silmade kõrgusele. Selleks võib meisterdada koolilaua kohale spetsiaalse märkmeseina, milleks võib kasutada korkmaterjali, tahvli- või magnetvärvi.

7) Ära unusta pistikuid

Töölaua juures läheb enamasti vaja mitut pistikupesa, et ühendada arvuti, monitor, kohtvalgusti ja laadida erinevaid seadmeid. Alati saab appi võtta paljude pistikutega pikendusjuhtme, aga et laua alla ei tekiks inetut juhtmepundart, võiks selle peita mõnda kenasse kaanega kasti või kinnitada lauaplaadi alla.

8) Jalad sooja

Kui ruum on jahe ja põrandal külm materjal, näiteks kivi või laminaat, võiks töötooli alla paigutada vaiba, isegi kui muidu vaipkatteid ei armastata. Külmetavad jalad edukale töötegemisele kaasa ei aita. Vaip on mõistlik ka siis, kui toolil on põrandale kriime ja jooni vedavad rattad.