Lapsevanemaks olemine ei ole lihtne. Ükski lapsevanem ei soovi, et tema laps käituks viisil, mis temale ei sobi ega meeldi. Soovides kehtestada reegleid laste kasvatuse juures või siis lasta lastel hoopis ilma piirideta kasvada, võivad lapsevanemad tekitada hoopis laastava olukorra nii endile kui lastele.

Lapsevanemaks olemine esitab tõelisi väljakutseid, milleks me pole sageli ette valmistunud. Koolis ei õpetata seda, kuidas saada heaks lapsevanemaks. Laps on aga indiviid, kes sõltub oma vanemast ja vajab teda. Lapse käitumine on sageli seotud oma vanemate hoiakuga.

Milliseid vigu teevad lapsevanemad kõige sagedamini laste kasvatuse juures?

1. Laste ees tülitsemine

Vanemate tülitsemine laste ees mõjub lapse arengule ja psüühikale. Laps võib samuti tulevikus jäljendada vanemate käitumist ja muutuda ise agressiivseks, võttes sellist käitumist normaalse nähtusena.

2. Lapse tunnete eiramine ja ignoreerimine

Ka lapse tunded on tähtsad ja nad vajavad isegi rohkem vanemate poolset tähelepanu, mõistmist, kaastunnet ja kannatlikkust.

3. Liigne hellitamine

Selline käitumine võib lapses tekitada eksiarvamust, et õnn seisneb üksnes materiaalsete vajaduste rahuldamises ja ta ei õpi tundma ega hindama tõelisi väärtushinnanguid nagu pere, armastus ja isiklikud kordaminekud ning edusammud.

4. Teiste kritiseerimine

Lapsed peegeldavad oma vanemaid ja õpivad nende käitumisest. Kui sul on harjumuseks teisi inimesi halvustada ja kritiseerida, siis ära unusta, et su laps hakkab jäljendama sinu käitumismudelit, võttes selle omaks.

5. Liigne nõudlikkus

Lapse arengu heaks on vajalik, et lapsevanem teda suunaks ja aitaks tal oma potentsiaali arendada. Sama oluline on ka jätta lapsele võimalus ise valida, mis talle meeldib ja mida ta tulevikus teha tahaks.

6. Ilma õigustusteta keeldumised

Lihtsalt keeldumine millestki, ilma et lapsevanem võtaks vaevaks lapsele põhjendada, miks ta nii otsustas, võib tekitada lapses trotsi ja põhjustada hoopis vastupidise efekti.

7. Häbistamine ja alandamine

Liigne kriitika lapse aadressil jääb neile sageli terveks eluks meelde, sest halvad asjad jäävad alateadvusse ja võivad tekitada tulevikus alaväärsuskompleksi ning teisi probleeme, mis takistavad lapsel täisväärtuslikult elada. Kritiseerimise ja karistamise asemel tuleks last julgustada ja aidata tal enesekindlamaks saada.

8. Ekraanisõltuvuse julgustamine

Lapsevanem on see, kes määrab piirid, sest ekraanisõltuvus võib tekitada erinevad isiksusehäireid laste juures nagu ärrituvus, närvilisus, suhtlemisvaegus, sotsiaalsed probleemid ja üksindus. Ekraanide taga veedetud aega on võimalik kasutada targemalt, näiteks mõne muusikariista mängima õppimisega.

9. Lastele valetamine

Mõnikord võib olla vajalik kasutada hädavalet, kui tõde on liiga keeruline ja raske selgitada. See ei tohiks aga muutuda normiks, mis võimaldaks kiiremini probleeme lahendada. Parem on selgitada maast madalast lastele, kohandades oma sõnu vastavalt nende eale, et selgitada mõningaid olukordi lahti nii et laps ka neist aru saaks.

10. Huvi puudumine lapse tegevuse vastu

On lapsi, kes ei armasta palju oma päevatoimetustest rääkida, ent kõik lapsed tunnevad end hästi, kui neilt küsitakse, kuidas nende päev möödus ja mida nad tegid. See näitab neile vanemate poolset hoolt ja huvi.

11. Lasta lapsel süüa ükskõik mida

Selleks, et laps saaks normaalselt kasvada ja areneda, peab ta varakult omandama head ja korralikud toitumisharjumused, mis sageli jäävad kogu eluks.

12. Oma unistuste täitmine läbi laste

Lapsed on küll meie lapsed, aga siiski eraldiseisvad indiviidid, kellel on oma isiksus ja omad unistused ning eesmärgid. Soovitatav on aidata lastel oma potentsiaali realiseerida, et õnnelikuks saada.

Allikas: Kodused Lood