Sest kui laps ei saa milleski ebaõnnestuda ja tal ei ole väikesest peale kogemust, et kõik asjad ei saagi alati hästi minna, tekib tal hirm ebaõnnestumise ees ja seetõttu ei ole ta ka tulevikus nõus midagi uut proovima. Hirm võib süveneda ja kartlikust teismelisest saab omakorda hirmunud täiskasvanu, kes on nõus tegema ainult rutiinset tööd, sest tal puudub kogemus uute asjade proovimise ees. Ja tekibki nõiaring.

Lapsed õpivad kõige paremini läbi ebaõnnestumiste. Seega ei tasu vanematel keelata erinevate asjade proovimist, sest kuidas muidu saaks laps õppida? Loomulikult tasub vanemal hoida alguses silm peal, aga keelamise asemel on hea innustada või abiks olla.

Kindlasti on kõik kohanud mänguväljakutel emasid või isasid, kes ei luba oma lapsel ronida, kartes tema kukkumist. Või keelavad juba päris suurel lapsel kasutada söömisel nuga, mõeldes, et laps teeb sellega endale liiga. Ehkki iga vanem muretseb oma lapse pärast ja see on täiesti loogiline, tasub alati mõelda ka tuleviku peale ja küsida endalt, kas sa soovid vanemana, et sinu lapsest kasvaks täiskasvanu, kes on hirmul uute asjade proovimise ees? Tõenäoliselt mitte.

Seega lapsevanemad, ärge suruge maha oma laste indu proovida igasuguseid uusi asju, sest see tuleb kasuks nende arengule ja ka teile endile mõjub hästi, kui te suudate lahti lasta iseenda hirmudest.

Allikas: YourTango