Repro Foto: Repro
Kõrvitsatoidud on olnud meil au sees ammu enne, kui siia jõudis kõrvitsa-püha tähistamise komme.

Kõrvitsast võib valmistada lõpmatu hulga igapäevaseid toite ja hoidiseid. Ainult et suure kõrvitsa lahtilõikamisel tekib vajadus see kiirelt ära tarvitada, sest värske viljaliha ei säili kuigi kaua. Marineeritud salat, kompott ja mehu on tuntumad hoidised, aga püreena säilitatud kõrvitsat saab alati lisada supile, pudingule, pannkoogi- ja saiatainale või mannavahule.

Külmutatud kõrvitsapüree

Puhastatud kõrvitsaviilud küpsetage ahjus pehmeks. Püreestage kuumalt, täitke sügavkülmatopsid, jahutage ja säilitage sügavkülmas.

Maitsestamata püreed saab tarvitada väga mitmesuguste toitude valmistamisel.

Kõrvitsasupp

  • 1 ½ l kanapuljongit
  • ca 1 kg kõrvitsakuubikuid
  • 1–2 sibulat või väike porru
  • 3 sl õli
  • riivitud muskaati
  • soola
  • jahvatatud musta või valget pipart
  • 2 dl kohvikoort
  • hakitud petersellilehti
  • hakitud estragoni

Valage õli keedunõusse ja kuumutage selles hakitud sibul või porru kergelt läbi. Valage juurde soe puljong ja keetke selles kõrvitsatükid pehmeks. Maitsestage soola, vähese muskaadi ja pipraga ning mikserdage püreeks. Lisage koor ja maitseroheline. Kui vaja, siis kuumutage enne serveerimist veel veidi.

Piimasupp kõrvitsaga

  • 1 ½ l piima
  • 1–1 ½ kl vett
  • 400–500 g tükeldatud kõrvitsat
  • ¾ kl mannat
  • 2 sl suhkrut
  • soola
  • 1 tl kaneeli
  • 1–2 sl võid

Keetke kõrvitsatükid vees pehmeks ja tehke püree. Teises keedunõus valmistage piimast ja mannast supp. Siis lisage kõrvitsapüree, suhkur, või ja kaneel ning maitsestage soolaga.

Praetud kõrvits

  • 500 g kõrvitsat
  • 1 muna
  • 2 sl riivsaia
  • rasvainet
  • jahvatatud köömneid
  • soola

Lõigake kõrvitsatükk 1 cm paksusteks viiludeks, maitsestage soolaga ja laske umbes 15 minutit seista. Seejärel paneeerige viilud muna ja riivsaiaga ning praadige helepruuniks. Peale puistake jahvatatud köömneid. Serveerige kartulipüree ja tomatikastmega.

Soolased kõrvitsakoogid

  • ½ kg kõrvitsat
  • 2 sibulat
  • 4 muna
  • 3 sl jahu
  • 1 sl hakitud tilli
  • soola
  • purustatud musta pipart
  • rasvainet praadimiseks
  • hakitud petersellilehti
  • 2 dl hapukoort

Kooritud kõrvitsatükk riivige jämedalt, segage peenestatud sibulaga. Lisage till, jahu, munad ning maitsestage soola ja pipraga. Praadige tainast väikesed nn lusikakoogid. Valmis kookidele puistake petersellilehti ja andke hapukoor eraldi juurde.

Kõrvitsapannkoogid

  • 1 ½ kl paksu kõrvitsapüreed
  • ½ kl piima
  • 1 muna
  • 1 kl odrajahu
  • ½ kl nisujahu
  • ½ tl soola
  • 1–2 sl suhkrut
  • rasvainet praadimiseks

Kloppige munakollane piima hulka, lisage segatud jahud, sool, suhkur ja kõrvitsapüree. Hästi läbi segatud tainas asetage vähemalt 30 minutiks külmikusse. Enne praadimist lisage tainasse vahustatud munavalge. Küpsetage väikesed lusikapannkoogid.

Tagurpidi kala-kõrvitsapirukas

Tainas

  • 125 g võid
  • 2 muredat keedetud kartulit
  • 1 dl nisujahu
  • 1 dl rukkijahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • ca 1 dl külma vett
  • ½ tl soola

Täidis

  • 500 g kõrvitsakuubikuid
  • 400 g kalafileed
  • 200 g pastinaaki või sellerit
  • 1 sibul või väiksem porru
  • 3 küüslauguküünt
  • 200 g külmutatud herneid
  • 2 sl rasvainet
  • 5 dl vett
  • 1 juurviljapuljongikuubik
  • ½ tl purustatud musta pipart
  • ½ dl jahu
  • ½ tl jahvatatud valget pipart
  • ca 1 sl hakitud maitserohelist (aed-liivateed, majoraani ja rosmariini)
  • ½ tl soola
  • 1 muna

Kõige enne valmistage tainas. Segage toasoe või, sool ja küpsetuspulbriga segatud jahud, siis lisage riivitud kartul ja vesi. Sõtkuge pehme tainas, vajadusel lisage pisut jahu ning pange 30 minutiks külmikusse.

Koorige küüslauk, sibul ja pastinaak, hakkige peeneks, kuid pastinaagi võib lõigata kuubikuteks. Esmalt kuumutage rasv-aines küüslauk ja sibul. Mõne minuti pärast lisage pastinaak ja kõrvitsakuubikud, kuumutage segades kõik korralikult läbi. Siis lisage purustatud puljongikuubik, keev vesi ning maitsestage musta pipra ja peenestatud ürtidega. Keetke kaane all umbes 10 minutit, kuni pastinaak ja kõrvits on pehmed. Segage vähese külma veega jahu ja valage hautisele seda pidevalt segades, kuni vedelik on ühtlaselt paksenenud. Seejärel puistake juurde külmutatud herned. Kallake segu madalasse ahjuvormi, peale laduge tükeldatud kalafilee. Maitsestage kala vähese soola ja valge pipraga. Tainas rullige õhukeseks (ahjuvormist veidi laiemaks) ja katke sellega vormi sisu. Tainas torgake kahvliga läbi, määrige lahtiklopitud munaga. Küpsetage 175° juures umbes 30 minutit, kuni tainas on pealt kullakarva.

Kala asemel võib kasutada ka prae-liha jääke.

Kaerahelbe-plaadikook

  • 300 g kaerahelbeid
  • 150 g margariini
  • ¼ tl soola
  • ½ kl suhkrut
  • 2 sl vett

Täidis

  • 1 ½–2 kl paksu kõrvitsapüreed
  • 1–1 ½ sl ebaküdooniasiirupit

Puistake tainalauale kaerahelbekuhi, lisage suhkur, sool ja margariinitükikesed. Tehke keskele süvend, millesse lisage muna ja vesi. Hakkige noaga segamini ja pigistage palliks. Hoidke kilesse pakitult vähemalt 30 minutit külmikus või jahedas kohas.

Valmistage ahjus küpsetatud kõrvitsast läbi jõhvsõela püree, maitsestage ebaküdooniasiirupi või sidrunikoore ja suhkruga. Hoidke püree koogile määrimiseni külmas kohas. Tainas rullige küpsetuspaberiga kaetud saiaplaadile õhukeseks kihiks ja küpsetage helepruuniks, jahutage. Külm plaadikook lõigake pooleks, määrige pooled külma maitsestatud kõrvitsapüreega ja tõstke ülestikku. Jätke kook serveerimiseni toasooja seisma, et mahlane täidis sisse imbuks.

Kaerahelbe-kõrvitsakook

Tainas

  • 200 g margariini
  • 2 kl kaerahelbeid
  • ½ kl nisujahu
  • ½ kl suhkrut
  • ½ tl soola
  • 4 munavalget
  • ½ tl vanillsuhkrut
  • riivitud sidrunikoort

Kate

  • 1 kg tükeldatud kõrvitsat
  • ¼ kl vett
  • ½ kl suhkrut
  • ½ tl soola
  • 2 sl mannat
  • ½ tl riivitud muskaati
  • 4 munakollast
  • 1 dl vahukoort
  • 2 sl hakitud pähkleid

Sulatage ning jahutage margariin. Segage hulka suhkur, sool, riivitud sidrunikoor ja vanillsuhkur. Lisage natukehaaval kaerahelbed, jahu ja lahtiklopitud munavalged. Sõtkuge kiirelt tainapalliks ja asetage külmikusse.

Hautage kõrvitsatükid vähese soolaga maitsestatud vees pehmeks. Laske natuke jahtuda. Leigele hautisele lisage manna, vahukoor ja munakollased, maitsestage suhkru ja muskaadiga. Mikserdage segu ühtlaseks massiks.

Suruge külmikust võetud tainas võitud koogivormi, nii et servad ka kaetud ja kallake kõrvitsasegu peale. Puistake pähklipuruga üle. Küpsetage 175° juures umbes 50 minutit.

Segasalat kõrvitsaga

  • 1 kg puhastatud kõrvitsat
  • 2 sl soola
  • 300 g pirne
  • 200 g õunu
  • 100 g sellerit
  • 100 g porgandit
  • 100 g nuikapsast
  • 1 ½–2 l 3% veiniäädikat
  • 4 sl suhkrut
  • koriandrit
  • sinepiseemneid
  • mädarõikatükikesi
  • salveid

Lõigake kõrvits kuubikuteks, segage soolaga ja jätke 24 tunniks seisma. Siis kallake soolane vedelik ära ja loputage külma veega. Koorige pirnid ja õunad, lõigake neljaks ning eemaldage seemnekambrid. Seller, porgand ja nuikapsas keetke poolpehmeks ning lõigake viiludeks. Laduge kõik kihiti purkidesse, vahele puistake mädarõika õhukesi tükikesi, koriandrit, sinepiseemneid ja salveid. Lahustage suhkur lahjendatud äädikas, kallake salatile ja pastöriseerige purke 80° juures 30 minutit.

Kõrvitsavaht

  • 1 l vett
  • 1 ½ dl mannat
  • ½ sidruni mahl
  • riivitud sidrunikoort
  • ¼ tl soola
  • ¾–1 dl suhkrut
  • 3–4 dl kõrvitsapüreed

Keetke soolaga maitsestatud veest ja mannast puder, jätke kaanega kaetult jahtuma. Maitsestage kõrvitsapüree suhkru ja sidruniga, segage jahtunud pudrule ja vahustage. Serveerige külma piimaga.

Kõrvitsapüree võib asendada õunapüreega või mõne marjapüreega.

Riisipuding kõrvitsaga

  • 1 l piima
  • ½ kg kõrvitsat
  • 1 kl pudruriisi
  • 3–4 muna
  • 2 sl võid
  • ½ tl soola
  • jahvatatud kaneeli
  • suhkrut

Pange kooritud kõrvitsatükid praeahju küpsema. Piimast ja riisist keetke poolpehme puder, millele lisage või. Pehme kõrvits suruge läbi jõhvsõela, lisage munakollased ja pange pudru hulka. Maitsestage suhkru ja kaneeliga ning segage vahustatud munavalgetega. Küpsetage võiga määritud ahjuvormis 30–45 minutit. Juurde andke külma piima või marjakisselli.