Selleks ajaks, kui suvi läbi hakkab saama, valitseb aias ilmselt paras korralagedus. Tundub, et enam ei saa arugi, kus mis on. Võtke käsile üks peenar või kast korraga – niimoodi samm-sammult on ülesanne lihtsam.

Kõigepealt tasuks aeda vaadates natuke mõtiskleda selle üle, kuidas suvi läks. Millised taimed õitsesid ja millised mitte, kui suur oli köögiviljaaia saak. Ehk saaks järgmisel aastal midagi muuta? Hea mõte on sellised tähelepanekud üles kirjutada, et kevadel oleks, mille järgi toimetada.

Seejärel korjake ära kõik mädanenud õunad ning muud puu- ja juurviljad, kuna need on potentsiaalsed haiguste kandjad. Pidage meeles, et hallitanud või kahjuritest rikutud taimeosi ei tasu panna kompostikasti – need on parem põletada või muul viisil aiast teisaldada.

2. Tühjendage kompostikastid

Peenraid korrastades tekib ohtralt orgaanilist materjali. Et see kompostikasti ära mahuks, peab need enne eelmise hooaja kompostist tühjendama. Kui kompost ei ole veel päris valminud, pole sellest midagi. Ka poollagunenud komposti kõlbab talveks peenramaale sisse kaevata. Lagunemisprotsess jätkub mullas, ja kevadel saavad uued taimed juba märkimisväärselt jõudu.

3. Valmistage ette püsililled

Kui temperatuurid hakkavad alla nulli langema, on aeg püsililled lühemaks kärpida. Need peaks ulatuma maapinnast maksimaalselt 10 cm kõrgusele. Mahalõigatud, haigustunnustega vartest tuleb vabaneda samamoodi, nagu vabanesite kahjustatud taimeosadest – neid ei tohi panna komposti, vaid peab põletama või prügikasti viskama, et vältida haiguste levikut. Katke juured multšiga, et temperatuur oleks ühtlane ning juured ei külmuks ja sulaks talve jooksul korduvalt, mis võib neid kahjustada.