Enne seemnevalikusse sukeldumist oleks mõistlik teha inventuur oma olemasolevates varudes ning panna kirja, milliseid seemneid võiks veel sellel aastal kasutada, millised igal aastal kasvatatavad kultuurid on valikust puudu ja kui palju võiks jääda ruumi täiesti uutele katsetustele.

Kontrollige üle seemnepakkidel kirjas olevad säilivusajad. Hea on teada, et paljud seemned sobivad suurepäraselt kasutada ka veel mitmel aastal pärast säilivusaja möödumist, arvestama peab vaid, et nende idanemisprotsent võib olla aegumise tõttu langenud.

Idanemisproov näitab seemnete kvaliteeti

Olukorda aitab kontrollida idanemisproov, mis laias laastus tehakse järgmiselt: pange laiale alusele mitmekordne kiht majapidamispaberit (sobib ka marli, vatt, riidelapp) ja tehke see niiskeks. Laduge seemned kümne kaupa ritta, nii et nad ei puutuks üksteise vastu. Suuremaid seemneid võtke 30–40, väiksemaid võib olla rohkem.

Katke seemned niiskuse hoidmiseks (sobib paber, kile, taldrik jne) ja hoidke toatemperatuuril. Idanemise ajal jälgige, et aluskiht poleks liiga märg või ära ei kuivaks. Kuivale jäänud seemnete idanemine katkeb ja katse ebaõnnestub.

Nädala pärast on näha idanevus kaalikal, redisel, rõikal, naeril, aedoal, aedhernel, peedil ja kurgil. Kümne päeva pärast saab hinnata kapsa, kõrvitsa, salati ja porgandi idanemisvõimet. Sibul, petersell ja tomat tuleb üle vaadata 12. päeval. Kauem idanevad spinat, till ja seller – nende kohta saab infot kahe nädala pärast.

Kui idanemisproovis kasutatud seemned ärkasid elule kiiresti ja ühtlaselt, on nad vägagi elujõulised.

Kui idanemisproovis kasutatud seemned ärkasid elule kiiresti ja ühtlaselt, on nad vägagi elujõulised. Kui idanes vaid mõni üksik seeme, pole mõtet neid enam kasutada ja sellised sordid võiks uute seemnetega asendada.

Varem pannakse mulda pikemat kasvuperioodi ja ettekasvatusaega vajavad taimed. Kahjuks ei anna seemnepakil olev info meie tingimustes tavaliselt väga õigeid soovitusi, kuna enamik meil müüdavatest seemnetest saabuvad siia Inglismaalt või ka näiteks Poolast, kus saab taimekasvatusega juba hulga varem alustada.

Arvestada võib põhjamaadest – Soomest ja Rootsist ning ka Venemaalt pärit seemnepakkidel olevate soovitustega.

Asjalikku infot saab internetist, kus on mitmeid meie tingimustesse kohandatud külvitabeleid tuntumate kultuuride kohta. Näiteks aianduskeskuste kodulehtedel on olemas väga selgelt kuude ja kultuuride kaupa vormistatud tabelid, mida on võimalik ka välja printida.

Peagi võib pöörata tähelepanu näiteks järgmiste kultuuride külviaegadele: paprika, baklažaan, füüsal, virkliisu, vilt-ristirohi, petuunia.

Liiga vara kasvama pandud taimed muutuvad nõrgaks ja venivad liigselt välja – ilmastikutingimused ei luba neid avamaale või kasvuhoonesse veel istutada. Sellistest taimedest ei ole loota head haiguskindlust ega korralikku saaki.

Taaskasutatavad külvitarvikud olgu puhtad

Uute taimede kasvatamisel on esmajärjekorras oluline puhtus. Tihtilugu saab minikasvuhooneid, potte, pikeerimispulki, karpe jne mitmel aastal käiku võtta. Sellisel juhul tuleks need enne kasutamist desinfitseerida. Selleks võib kasutada käepäraseid vahendeid, näiteks keldri- ja kasvuhooneseptikut, kanget alkoholi või kaaliumpermanganaadi tumelillat lahust. Pärast desinfitseerimist tuleks kõik tarvikud loputada sooja puhta voolava veega.

Sellise teguviisiga väldime tahtmatut taimehaiguste levikut ning hoiame kontrolli all hallitusseente arengu. Tärkavad külvid on terved ja saavad areneda neile soodsas keskkonnas.

Külvamisel on oluline õige muld

Kõige kindlam valik on osta tunnustatud tootjalt pärit spetsiaalne külvi- ja pikeerimismuld. Selline mullasegu on loodud, arvestades seemnete ja väiketaimede kasvuks vajalikke tingimusi. See on kergema tekstuuriga, koostises on niiskustasakaalu hoida aitavaid lisandeid nagu liiv ja perliit. Külvimuldadest on hävitatud nii umbrohuseemned kui ka kahjulikud mikroorganismid. Taimetoitaineid on seal suhteliselt väikeses koguses, et vältida alles tärkavate väiketaimede ületoitmisest tingitud väljavenimist. Kasutamiseks sobivad ka kasvuturvas ja maitsetaimede muld.

Kõige kindlam valik on osta tunnustatud tootjalt pärit spetsiaalne külvi- ja pikeerimismuld.

Turbatabletis on väga mugav kasvatada selliseid taimi, mis ei talu ümberistutamise käigus tekkivaid juurevigastusi. Selliste taimede hulka kuulub näiteks paprika. Otse turbatabletti külvatud taime saab mugavalt ja ilma juuri vigastamata õigel ajal istutada suuremasse potti.

Turbatablette müüakse eri suuruses mitme kaupa pakituna. Külvikõlblikuks muutuvad need pärast mõningast leotamist.

Lisavalgus päästab pimeda päeva

Meie talved ja kevaded on küllaltki pimedad, kuid ettekasvatatud taimedele on piisava valguse olemasolu eluliselt vajalik. Liiga vähene valgus mõjutab väiketaimede arengut ning soodustab ka nende väljavenimist.

Olukorra päästab spetsiaalne taimelamp, mille soetamiseks on väga palju valikuid ja võimalusi. Taimelampe leidub nüüdseks eri kuju ja valgustugevusega, nende hulgast saab igaüks valida just enda taimedele sobivaima.

Kui külvitarvikud, lambid, potid ja seemnepakid kenasti reas, saame rõõmuga kevadele vastu minna!