Ligi kolmveerand brittidest viskab lindudele igal aastal ligi 6 miljonit saia toiduks.

Saial pole erilist toiteväärtust, kuid nagu inimesed, kipuvad ka pardid end maitsva maiuspalaga ülesööma, jätmata ruumi toitainerikkamale toidule, kirjutab kuninglik lindude kaitse selts.

Inimeste pakutavast rämpstoidust tekkinud sõltuvus takistab ka pardipoegadel õppida tervislikku toitu iseseisvalt leidma.

Söömata saiapuru meelitab ka rotte kohale. Samuti söövad hallitama jäänud toitu muud kaldal elavad loomad ja linnud, kes võivad sellest raskelt haigeks jääda.

Väärarengutega tiivad

Halvim on see, et partidele saia söötmine võib takistada neil isegi lendamist. Suure süsivesinike sisaldusega ja kõrge valgusisaldusega dieet, mis koosneb peamiselt saiast, võib põhjustada tiiva deformatsiooni, mida nimetatakse „ingli tiivaks“ või „lennuki tiivaks“. Selle tagajärjel turritavad sulgede otsad välja, mitte ei ole siledad ning see takistab lendamist.

Inimesed armastavad ikkagi parte toita. See pakub meile rõõmu, kui saame sellisel viisil elusloodusega koos olla.

Õnneks väidab Canal and River Trust, et parte saab mõõdukalt toita tervislikuma toiduga, mis on lähemal nende loomulikule menüüle.

Heategevusorganisatsioon viis läbi isegi maitsetesti, et teada saada, millised tervislikud toidud partidele kõige paremini meeldivad.

  • Külmutatud herned ja hernesvõrsed (ärge keetke herneid, vaid laske neil sulada)
  • Suhkrumais (külmutatud või värske)
  • Salat või kapsas (lehtkapsas on nende lemmik)
  • Kaer (kaerahelbed, kuid seda tuleb anda ka mõõdukalt)
  • Seemned (röstimata, soolamata)


Pidage ainult meeles, et kõike tuleb anda neile mõõdukalt. Partide looduslik dieet koosneb vetikatest, veetaimedest, ussidest, koorikloomadest, tigudest, väikestest kaladest ja kalamarjast, putukatest, väikestest kahepaiksetest, marjadest, puuviljadest ja pähklitest.