Nüüd on paras aeg murukamara sügav-õhustamiseks – sügavamaks läbitorkimiseks. See pidurdab sambla levikut ja noorendab muru. Pärast õhustamist võib anda ka fosfor-kaaliväetist ning liivatada, milleks kulub 0,3–0,5 m³ sõredat liiva 100 m²-le. Kui muld murukamara all on õhustatud-väetatud, siis pole vaja seda järgmisel kevadel teha. Regulaarne niitmine ning vajadusel ka kastmine aitab täiuslikul muruvaibal valmistuda sügiseks. Niita võite nüüd aga kõrgemalt ja harvemini.

Aeg on lõigata kuusehekki, ka lehtpõõsahekid tahavad veel kord pügamist. Korrapärase heki pügamine õigustab end ajal, mil võrsed on juurdekasvu lõpetamas ja puitumist alustamas. Kärpimine soodustab pungade arengut, kudede puitumist, toitainete talletumist ja taime karastumist talveks.

Lilledel on parim õitseaeg. Korraga on täies õies suur valik suve- ja püsililli. Puhastage taimed närtsinud õitest ning koguge varisema kippuvaid seemneid.

Korjake valikuliselt lilli kuivatamiseks, lõhnasegudesse ja kimpude seadmiseks. Kõige kaunimad püsivad need kuivlillede õied, mis on korjatud enne täielikku avanemist. Lilli kuivatage päikese eest varjatud õhurikkas kohas.

Kevadel ja suve esimesel poolel õitsenud püsililli on parim paljundada kuu keskel. Iiriseid ümber istutades jätke osa risoomist mullapinnale, et need päikest saaksid ja mädanik kallale ei kipuks. On soodne aeg nartsissisibulate, krookuste, kirgaslillede, märtsikellukeste, püvilillede ja siniliiliate mahapanekuks.

Põuaga ärge koonerdage kastmisveega, eriti värskelt istutatud taimede puhul.

Varajane öökülm võib juba kimbutama hakata. Kahjustuse vältimiseks olgu käepärast tükk katteloori, millega katta hilja õitsemist alustanud lilli või suvitama viidud toataimi. Viimaste tagasikolimisega ei maksa viivitada, enne seda on neid veel väljas hea suuremasse potti ümber istutada.

MARJA- JA PUUVILJAAED

Jätkub vaarikate ja varisemisele kalduvate mustasõstrasortide valikuline koristus.

Karusmarjad ja sõstrad, samuti viinamarjad valmivad järjestikku ning suur saak ei anna hoidistavale perenaisele puhkust. Sellele vaatamata on ka maasikamaa uuenduseks sobivaim aeg.

Viinamarjad vajavad soojust ja päikest, aga lehestikus püsiv niiskus mõjub kahjulikult, sest seal, kus õhk ei liigu, hakkavad arenema marjakobaraid kahjustavad seenhaigused.

Järk-järgult valmivad suveõunad, ploomid ja pirnid ning neid saab kokku palju rohkem, kui värskelt söögiks kulub. Jagage saaki sõpradega ja võimalusel talletage hoidistena talveks.