Selline massiline suremus on tekitanud küsimuse, kas ebaloomulikud kogused pestitsiide, mida kasutab Brasiilia põllumajandus, saavad ikka olla tervisliku toidu tootmise aluseks. Kui mürgid mõjuvad nõnda mesilastele, mida teeb see kokkuvõttes inimestega?

Surnud mesilaste uurimisel on välja tulnud üks kindel seos - neist on leitud pestitsiidi nimega fiproniil, mis on Euroopa Liidus keelatud ja kantserogeenseks kuulutatud.

Fiproniil on kemikaal, mida on samuti süüdistatud pere kokkukukkumise sündroomi põhjustamises. Isegi väga väike mesilaste jaoks mittesurmav doos seda pestitsiidi põhjustab raskusi oma tarusse naasmisel, mis viib suure hulga korjemesilaste kaotamiseni.

Nimetatud kemikaal on meil aga siiski kasutusel veterinaarmeditsiinis, kus see on üheks toimeaineks koertel ja kassidel väliparasiite hävitavas täpilahuses.

Kaks aastat tagasi teostati ka Eestis laiaulatuslik kontroll fiproniili ebaseadusliku kasutamise tuvastamiseks suuremates kanalates. Ajendiks olid Belgias avastatud kemikaali sisaldusega munatooted. Eestis seaduse rikkumist ei avastatud. Selle kohta saad lähemalt lugeda siin.

Brasiilia põllumajanduses kasutatavate pestitsiidide hulk on tõusnud alates 1990. aastast 770%. Mesilaste suremus nii seal kui ka mujal maailmas on vaikne märk sellest, et me ise mürgitame end ja meid ümbritsevat maailma halastamatult.