Frigotaimede saamiseks võetakse tütartaimed üles, eemaldatakse lehed selliselt, et jääb vaid 2-3 tugevamat lehte, kärbitakse juuri, töödeldakse seenhaiguste vastu ja pakitakse kilega vooderdatud kastidesse. Kastid viiakse külmhoidlasse, kus neid hoitakse kuni istutamiseni.

Kui mitu õievart moodustab frigotaim, sõltub taime risoomi läbimõõdust - mida suurem see on, seda rohkem õievarsi moodustub.

Sel kevadel uut maasikapeenart rajades oli mul valida, kas osta frigotaimi või tavalisi maasikataimi. Otsustasin mõlema kasuks, et ise tõepoolest nende erinevuses veenduda. Et hoida marjad puhtad ja vähendada rohimist, rajasin kaks multšikangaga peenart. Ühele peenrale istutasin frigotaimed, teisele tavalised maasikataimed.

Mõlemad taimed näivad ühesugused
Maasikataimed juurdusid kenasti. Loomulikult tuli kasta ja vahel harva istutusaugu ümbert üksikuid umbrohtusid eemaldada. Kui tavalised maasikataimed kasvatasid vaid lehti ja üksikuid õievarsi, siis frigotaimed moodustasid lisaks lehtede kasvatamisele ka 1-2 õievart.

Öökülmakahjustuse vältimiseks katsin taimi käepäraste materjalidega (ajalehed, vanad kardinad). Lindude eemal hoidmiseks panin peenardele võrgud.

Esimesed marjad korjasin mõlemalt peenralt umbes kahe kuu möödudes peale istutamist. Marjade koguses oli aga märgatav erinevus. Kui frigotaimedega peenralt korjasin ühe taime kohta 2-3 marja, siis tavaliste taimedega peenralt 10 taime kohta vaid 2-3 marja.

Kui puudub võimalus osta frigotaimi, saab koduaias kasutada järgmist võtet. Juulikuus jäetakse
Vasakul tavalised, paremal frigotaimed
istutusmaterjaliks sobivatele maasikapuhmikutele võsundile 1-2 tütartaime. Ülejäänud võsundid ja tütartaimed eemaldatakse lõigates. Valitud taimede juurdumise ja juurestiku moodustamiseks kobestatakse ettevaatlikult mullapinda, lisatakse veidi kompostimulda ja vajadusel ka kastetakse. Taimed jäetakse samasse kasvukohta kevadeni. Kevadel kaevatakse nn ootele jäänud maasikataimed mullapalliga välja, istutatakse sobivasse kohta ja kastetakse. Juba samal suvel saab neilt sarnaselt frigotaimedega arvestatava koguse marju.