Foto: Sven Arbet
Külviaeg on veel mägede taga, aga köögis saab juba edukalt tegelda mikro-vormis aiandusega.

Väike rediseidand maitseb täpselt nagu redis ja pisike porruhakatis on vängemgi kui täiskasvanud porrulauk. Mikroköögivilja on lihtne ise kasvatada ja nautida keset talve värskeid maitseid. Rääkimata vitamiinidest ja muust kasulikust, millega värsked idandid meid turgutavad. Aeg on võtta kapist välja idandamisnõud, sest pimedus on ära kurnanud ja energiavarud otsakorral.

Kaubamärgi A.Vogel esindaja Andra Pihlas õpetab oma koolitustel kasutama BioSnacky idandamistorne ja -purke. Temalt uurimegi, kuidas tervislikke idandeid kasvatada ise.

Milliste seemnetega võiks alustada algaja?

Väga lihtne on idandada mung-uba, mis pistab nina välja juba teisel päeval. Suurte terade vahel on palju õhku ja oht hallituse tekkeks minimaalne. Valmis idandid on maheda maitsega ja krõmpsud, meega segatult saab maitsva ampsu. Ka nisul on juba järgmisel päeval valged otsad väljas. Idanevad nisuterad on magusad ja meeldivad väga lastele. Lihtne on idandada rohelisi läätsi.

Kui ruttu idandid valmivad?

Parim idandamistemperatuur on 22°. Liiga soojas seemned roiskuvad, jahedas aga ei arene. Idanemise aeg sõltub temperatuurist, niiskusest ja taime liigist, keskmiselt saavad idandid valmis 3–5 ööpäevaga.

Veidi kauem läheb spargelkapsal, salatkressil ja linal. Enamik idandeid on kõige väärtuslikumad pärast 72tunnist idanemist, seejärel hakkab taimebeebi ise kasvamiseks kasutama neid väärtuslikke toitaineid, mis idanemise ajal seemnes tekkisid.

Kui idandid on “valmis”...

... siis tuleb nende areng peatada, et hinnalised ained kaotsi ei läheks. Hoidke idandeid hermeetilises karbis külmkapis. Väärtuslikuna püsivad nad vaid paar-kolm päeva, mitte kauem. Enne tarvitamist laske idandid vee alt läbi, et neid värskendada ja pesta ära seistes tekkinud bakterid. Kui idujuur on pruunistunud, on idand vana ja oma väärtuse kaotanud. Seda tasub jälgida ka poest idandeid ostes.

Mis võib algajat idandite kasvatajat üllatada?

Kui idandeid kataks nagu valge vatt, siis ärge ehmatage: see pole hallitus! Idujuurtele on tekkinud õrnad imikarvad, mille ülesanne on vett imeda. Udupeened karvakesed on idandi värskuse tunnus, neil pole lõhna ega maitset.

Hallituse tunneb ära lõhna järgi. Hallitama läheb idanev mass siis, kui niiskust on liiga palju või kui seemneid pole piisavalt loputatud ja seeneeosed pääsevad vohama. Ka hunnikusse jäänud idandid võivad õhupuudusel minna hallitama.

Millised seemned sobivad idandamiseks?

Sellest on küll palju räägitud, aga kordan üle: mitte mingil juhul ärge idandage külvamiseks mõeldud seemneid, sest neid on kemikaalidega töödeldud. Idandamiseks sobivate seemnete valik on rikkalik, viimastel aastatel on neid müüma hakanud isegi tavalised toidukauplused, rääkima aia-, kodukauba- ja looduspoodidest.

Kuna seemnesse talletuvad hästi ka taimekaitsevahendid, siis parimad on mõistagi mürgivabalt kasvatatud seemned.

BioSnacky sarjas on vaid maheseemned: lutsern, lambalääts, harilik lääts, salatkress, munguba, aedrõigas, redis, aasristik, tšiili hanemalts jm. Ökopoest ja supermarketi talukaubariiulilt leiab mahedat Eesti nisu, hernest, lina, valget sinepit.

Kindlasti sobivad ka oma aias kasvanud seemned.

Loomulikult, koguge neid kõrvitsatelt, päevalilledelt, põld- ja aedhernelt, aedoalt, rebasheinalt, hanemaltsalt, salatitelt, basiilikult, rõikalt jne. Idandada võib peaaegu kõike, mis köögiviljaaias kasvab, välja arvatud tomat, mille idandid on mürgised.

Peterselli ja tilli puhul ei tasu see aga ära, sest need idanevad väga aeglaselt.

Mida on keerulisem idandada?

Ubade ja läätsede puhul arvestage, et toorelt võib tarbida vaid idandatud mungube ja rohelisi läätsi. Ülejäänud läätsesid ning soja-, aed- ja põlduba tuleb enne söömist umbes 5 minutit keeta, et neis sisalduvad mürgised ained laguneksid. Lina ja salatkressi idanemisel tekib lima. Tegelikult on see täisväärtuslik lahustuv kiudaine, mis tasub ära süüa.

Kuidas idandeid süüa?

Neid võib kasutada kõikjal: võileival, salatis, müslis, pudrul, smuutides, supis, vormiroas. Soojale toidule lisage nad valmimise lõpus, et kuumus ei hävitaks vitamiine ja ensüüme.

Milline on paras päevanorm?

Kaks supilusikatäit. Liialdada ei maksa, sest idandites olevad bioloogilised toimeained on väga tugevad. Vahepeal on kasulik pidada ka veidi vahet. Need idandid, mida te ei jõudnud õigel ajal ära süüa, pistke mulda ja kasvatage aknalaual rohelisteks võrseteks, millest saate tervislikku klorofülli.


IDANDAMISTORN

Korraga mitu maitset

Idandamistorni eelis purgi ees on see, et korraga saab kasvatada eri taimeliike ja/või sättida “saagi” valmimine nii, et seda on kogu aeg võtta parimas värskuses. Vastavalt vajadusele võib kasutada ka vaid üht või kaht lava.

- Lava kohta paras kogus on kaks supilusikatäit kuivi seemneid. Idanedes seemned paisuvad ning täidavad üllatavalt ruttu kogu aluse.

- Seemnete niisutamiseks valage ülemisele lavale pool liitrit puhast joogivett. Vesi nõrgub läbi äravooluava keskmisele ja seejärel alumisele korrusele, niisutades ära sealsed seemned. Veidi vett jääb igale lavale ka soonte vahele.

- Veereservuaari kogunenud toitainerikas loputusvesi valage toalilledele.

- Loputage torni hommikul ja õhtul: lisaks niisutamisele uhab vesi ära ka hallituseosed ning idandite ainevahetuse jäägid.

- Veevooluga tekkinud seemnekuhjakesed ajage lusikaga laiali, et iga idaneja saaks õhku.

- Kui idandid liigselt kuivavad, siis nad enam ei idane.

- Pärast kasutamist peske lavad üle kuuma veega, põhjalikumaks puhastuseks leotage enne söögiäädikas. Neid võib pesta ka nõudepesumasinas.
Tornis valmib korraga erineva välimuse ja maitsega “saak”.
Foto: Sven Arbet


IDANDAMISPURK

Väike ja mugav

Spetsiaalse idandamispurgi kaas on ühtaegu sõel ja ka tugi. Pärast loputamist on väga mugav panna purk lihtsalt tagurpidi, et vesi saaks välja nõrguda. Purk sobib hästi siis, kui köök on tilluke või kui idandite sööjaid on vähe.

- Sobiv kogus purgi kohta on üks supilusikatäis peeneid seemneid või üks kuhjaga sl suuremaid.

- Katke seemned veega ja leotage üle öö.

- Valage leotusvesi ära ja loputage kaks korda päevas, kuni idandid on valmis.

- Kui unustate loputada ja seemned kuivavad, siis idanemine katkeb.

- Idanemisele mõjuvad halvasti järsud temperatuurimuutused.
Idandamispurki on mugav kasutada tänu kaanele, mis on samas ka sõela ja toe eest.
Foto: Sven Arbet