* Kel koduaias kartul kasvamas, tuleb hoolas olla ja kontrollida, ega seal tegutse kartulimardikas. Lihtsaim, ennast ja keskkonda säästev tõrje on mardikate ja nende vastsete käsitsi taimedelt ära korjamine ning hävitamine.

* Tomatitaimed vajavad jätkuvalt hoolt: kastmist, vesivõsude, latvade ja alumiste lehtede äramurdmist, mullakobestamist. Et haigustekitajad kontrolli all hoida, tuleb kasvuhoonet tuulutada ja liigniiske keskkonna vältimiseks kasta pigem varahommikul, kui õhtul.

* Nuikapsast, kaalikat ja naerist tuleks regulaarselt kasta, eriti kui on pikemad põuaperioodid. Muidu saadakse puised juurviljad. Ebaregulaarne kastmine kasvatab aga juurviljad lõhki – säilib küll maitse, kuid kannatab kaubanduslik välimus.

* Korralikust kastmisest tunnevad rõõmu ka kõrvitsalised – kurgid ning suvi- ja talikõrvitsad. Talikõrvitsal paarimeetriseks sirgunud pealadva äranäpistamine soodustab viljakamate kõrvalharude teket.

* Lillkapsale võib õiskutele päikesekaitseks peale painutada sisemisi lehti.

* Põlduba ründavad oa-lehetäid. Nende vastu aitavad taimsed leotised, millega tuleks pritsida 4-5 päeva tagant 3-4 korda. Kui kaunad on moodustunud, võib ladvad ära murda – see vähendab lehetäide rünnakut ning soodustab kaunade kiiremat ja ühtlasemat valmimist.

* Kahtlased, haigustunnustega ja kolletuvad lehed, taimeosad või taimed koguge kokku ja põletage. Nende koht pole kompostihunnikus. Kuna on saagikogumise aeg, siis keemilisest tõrjest tuleks kindlasti hoiduda.

* Suure kapsaliblika röövikud võivad massilise esinemise korral kapsastes tõsise hävitustöö teha. Liblikad paigutavad oma kollakad munad suurte kogumikena kapsataimede alumistele lehtedele umbes juuli keskpaiku või lõpupoole. Kuna koduaias on taimi vähe, pole nende lehealuste aeg-ajalt ülevaatamaine ja seal olevate kollakate munakogumike hävitamine kuigi suur ettevõtmine. Ning seda ikka korraliku ja kvaliteetse saagi nimel.

* Toestamist võivad vajada nii kõrgemakasvulised aedherned kui aedoad. Toestamata jäänud taimed võivad murduda nii tugevama tuulega kui saagi raskuse all.

* Sibulapealseid saab vähehaaval toiduks tarvitada, selleks sobivad hästi välimised ja murdunud lehed. Ära tasuks näpistada ka õisikuvarred, putkunud sibulad ei anna korralikku saaki.

* Porgand ja punapeet küll peavad põuale vapramalt vastu ja nende kastmine pole nii oluline, kuid viimased harvendamised tuleks hiljemalt juuli alguses ära teha. Harvendamata juurviljad jäävad väikesed ning säilivad halvasti. Harvendamisest järele jäävad väikesed juurviljad saab ära kasutada toidu valmistamisel.

* Hilisemaks tarbimiseks võib külvata spinatit, aedtilli, põld-võõrkapsast jt lühikese kasvueaga kultuure (va redis, mida võib taas augusti teises pooles külvata). Hoolitsema peaks vaid piisava niiskustaseme eest mullas – kuivas mullas on tärkamine aeglane, või ei tärka külvatud seemnetest midagi.

* Päikselised ilmad on sobilikud ka maitse- ja ravimtaimede kogumiseks ja kuivatamiseks. Kes soovivad ja on olemas võimalused, võivad kogutud ürte ka sügavkülmutada.