Taimsed leotised

"Siin ei olegi mingit täpset retsepti, tuleb võtta ämbritäis värskeid nõgeseid ja veidi peenemaks lõigata," sõnab Mall Värva, "siis külm vesi peale ja kuhugi põõsa alla paariks nädalaks käärima."

Saadud leotis laske läbi sõelast, et muude taimeosade kõrval eemaldada ka nõgeseseemned.

Pritsige lahust taimedele, kuid täiesti sobiv on ka kastekannust kastmine. Nõgeseleotis nimelt sisaldab lämmastikväetist ja mikroelemente, mille eest on iga taim tänulik.

Nõgeseleotist kasutage porgandi-lehekirbu tõrjeks, aga ka näiteks lehetäide peletamiseks roosivõrsetelt. Kleepuvuseks lisage lahusele rohelist seepi. Proovige seda ka kapsa-tuhktäide korral.

"Kuna tegu on loodusliku vahendiga, pole ilmselt ka kastmisvee kontsentratsiooni üle tarvis eriti pead murda. Olen kastekannu lisanud paraja sortsu leotist, nii umbes paar liitrit," juhendab Mall, "mu tuttavad aiapidajad on kasutanud ka leotist, mille koostisosadeks peale nõgese on äranäpistatud tomativõrsed ja sügise poole küüslauguvarred."

Puutuhk

Teine populaarne looduslik tõrjevahend on puutuhk. See aitab hästi karusmarja-jahukaste vastu. "Möödunud suvel olid meie aias korraga pooled tikripõõsad nakatunud. Küsisin nõu tuttavalt aiandusagronoomilt ja tema luges üles mõned keemilised mürgid, kuid arvas, et läheb paar aastat, enne kui näen puhtaid marju," räägib Mall.

Ta mõtles järele ja jäi tuha kasutamise juurde.

Viimast korda kasutas Mall kevadel pungade puhkemise paiku üht erilist tuhka. Ta põletas talve jooksul kuivanud maapirnivarred ära. See tuhk on samamoodi rikas kaaliumi jm mineraalide poolest nagu päevalilletuhk. Tänavu kasvasid marjad suureks ning on puhtad.

Puutuhka ei armasta ka teod. Kui peenraserva tekitada neile n-ö tuhast takistusriba, siis sealt nad naljalt üle ei rooma. See reegel kehtib siiski vaid kuiva tuha kohta. Pärast vihma tuleks uut tuhka lisada.

Mall räägib, et ta on varunud kohvipaksu, kuid see on veel proovimata. Sellel aastal ei ole teod eriti aktiivsed olnud.

Elmari raadio

Üks kogemus ka suuremate kahjurite, metssigade rüüste vastu.

"Kui kõik muud soovitatud (kohati kentsakad) vahendid tulutult ära proovitud, sättisin õhtuti põlluservale raadio – vihma kaitseks tühja külili lükatud tünni sisse," ütleb Mall, "nii tuli öösiti Elmari raadiost tantsuõhtu ja mitte ükski siga põllule kartulisse ei saabunud."

Allikas: Targu Talita