Kui on juba kuulda vihjeid öökülmade kohta, tähendab see, et kõrvitsad tuleb esmajärjekorras tuppa tuua. Talikõrvitsad säilivad suurema vaevata kaua ja edukalt, kuid nii nagu kõik köögi- ja puuviljad, tuleb nemadki õigel ajal hoiule panna.

Kõrvitsad korjatakse, kui nad on täisküpsed. Küpsemisest annab märku koor, mis peab olema korralikult värvunud ja matt. Toore kõrvitsa koor läigib.

Peale klassikalise kaneelihõngulise äädikamarinaadis salati sobib kõrvits ka hoidistesse ja moosidesse ning vaevumärgatavaks lisandiks igapäevastele toitudele. Kõrvitsat võib ka kuivatada ja hapendada. Lõuna pool on populaarne valmistada kõrvitsast sukaadi.

Jagame ka kaks autori lemmikretsepti: ülimaitsev kõrvitsasalati hoidis ja sügavkülmutamiseks sobiv ahjukõrvitsa püree.