Hollandi kõrge elatustase ja rahva üldine heaolu põhinevad aastasadade jooksul välja kujunenud töökusel, aga – mis seal salata – ka omaaegsete asumaade, nt Indoneesia ja Lõuna-Aafrika alade ekspluateerimisel.

Holland on kuulus ka oma tolerantsuse ning vabameelsuse poolest.

Pealinn Amsterdam

Kõige enam korraldatakse Hollandisse rühmareise aprillis, kui toimub traditsiooniline lilleparaad. Rühmareisi eelis on kindlasti see, et midagi tähtsat ja riigile iseloomulikku ei jää nägemata.

Tallinnast lähevad otselennud ka Amsterdami, kuid sel juhul piirdub reis tavaliselt selle linna ja Keukenhofi lilleaiaga.

Amsterdam on ülivõrrete linn – siin on rohkem sildu kui Pariisis ja rohkem kanaleid kui Veneetsias. Linn on piisavalt väike, et tutvumisretk ette võtta jalgsi. Tänavad on Amsterdamis kitsad ning bussiga pole võimalik kõikjale ligineda.

Kindlasti tasub kunstisõpradel külastada Rijksmuusemi, millest võibki kujuneda tippelamus. Rijksmuuseumi lähedal asub Van Goghi muuseum, kus on enam kui 200 maali.

Elamuse saab ka kanalikruiisilt, kust on hea vaade kanaliäärsetele viltustele majadele. Mõni maja võib püsti seista lausa ohtlikult. Majad projekteeritigi kohe algselt kaldu, et oleks võimalik vintsi abil kaupu üles tirida, mitte purustada aknaid ega kaupa.

Üle kogu maailma on kuulsust kogunud Hollandi lilled ning parim koht lillesibulaid ja -mugulaid soetada on lilleturg, mis asub Amsterdami kesklinnas Singeli kanali pealsel. Tänavatel on väga palju lillemüüjaid ja võib näha väga erinevalt sätitud kimpe.

Teemandikodades saab vaadata, kuidas teemante lihvitakse. Enne II maailmasõda oli Amsterdam teemantide ostmise ja lihvimise keskus.

Omamoodi vaatamisväärsused on ka majade eesaiad, mis meenutavad paradiisiaedu. Hollandis on kõik majade aiad hoolikalt kaunistatud, rääma jäetud aedu kohtab siin haruharva. Perenaised on väga töökad ning kõik aiaga seonduva teevad nad ise, kasutamata kujunduses tippmeistrite teenust.

Vabaõhumuuseum ja lillekasvatused

Vabaõhumuuseum ei asu Amsterdamist väga kaugel ning sissepääs on tasuta. Küll aga tuleb maksta väljapanekute eest, kui on soov nendega lähemalt tutvuda. Kindlasti on huvitav vaadata, kuidas juustuvabrikus juust valmib ning seda kodustele kingituseks kaasa osta. Puukingade töökojas saab osta tibatillukesi puukingi, aga ka suuremaid. Vabaõhumuuseumis on seitse tuuleveskit.

Kala on olnud hollandlaste toiduvaliku tähtsaim osa. Vabaõhumuuseumist edasi minnes tasub läbi sõita Volendami kalurikülast, kus on õdusaid kohvikuid ja kalarestorane. Maitsta saab mageveekalu, hiidlesta, rannakarpe, austreid. Siit võib kaasa osta ka värsket kala.

Hollandi tuntuim ja arenenuim lillekasvatuse ala paikneb maa lääneosas Amsterdami ja Rotterdami piirkonnas. Juba alates jaanuari lõpust õitsevad siinsetel poldritel erksavärvilised sibullilled: kõigepealt varajased krookused, seejärel tulbid ning kogu õiteperioodi lõpetavad maikuus hiliste õitsejatena tuntud liiliad.

Kõige suurem lilleaed on Keukenhof ning seal käib igal aastal sadu tuhandeid turiste kogu Euroopast. Keukenhofi lilleväljadele istutatakse igal aastal umbes seitse miljonit sibullille ning kõige kaunimaks ajaks lillepargi külastamiseks peetakse ajavahemikku märtsi lõpust mai lõpuni.

Keukenhofi külastamiseks tuleb varuda hulganisti aega, kuna lilleaed on tohutult suur. Peale turistidehordi on siin lõpmatuseni tulpe, nartsisse, hüatsinte – kõik kaunilt ja läbimõeldult paigutatud vanasse parki. Võimatu on kirjeldada seda õitepidu! Et mulje oleks veel külluslikum, lisanduvad aia ühes osas lillemerele õitsvad kirsipuud. Kohad, kuhu sibullilli pole millegipärast sattunud, ei ole ometi tühjaks jäänud – need on mõeldud suvelillede ning õitsvate põõsaste etteasteks.

Uhke lilleparaad

Üks kevadise lillehooaja värvikamaid ettevõtmisi on iga-aastane traditsiooniline lilleparaad. Paraad saab alguse Põhjamere-äärsest väikesest sadama- ja kuurortlinnast Noorwijk aan Zeest ning lõpeb õhtul Haarlemi linna vanal illumineeritud turvaturu väljakul.

Tuhanded vabatahtlikud aitavad lilleparaadi korraldada, rongkäik koosneb 20 hiigelsuurest lilledega kaetud hõljukist ning enam kui 30 dekoreeritud luksuslikust limusiinist.

Peotuju lisavad meeleolukad saateorkestrid.

Huvilistel tuleks enne paraadi kindlasti täpselt vaadata, kustpoolt päike paistma hakkab, et see fotoaparaate ja vaadet ei häiriks. Mida varem kohale minna, seda paremad kohad saab.

Ja lõpetuseks veel üks näpunäide. Kevadel Hollandist ostetud lillesibulad tuleks mulda pista alles sügisel, et järgmisel kevadel oleks ka meil õites paradiisiaed.