Mitu head aastat tagasi jõudis meilegi mujal maailmas populaarne kookoskiu-kompost e koiiri. Oma kogemuste põhjal kiidan seda väga.

Koiiri tooraine on jäätmed, mis saadakse kookosõli pressimisel kookospähkli koortest. Kookoskiul lastakse vähemalt pool aastat komposteeruda. Koiiri toodetakse Sri Lankal, Indias, Malaisias, Filipiinidel jm.

Kookoskiu-komposti üks kõige väärtuslikumaid omadusi on õhulisus, mis juurtele väga meeldib. See soodustab taime kasvu.
  
Koiiri niiskusmahutavus on teiste samalaadsete substraatidega võrreldes oluliselt suurem. Olen tähele pannud, et kui turbasubstraate tuleb kasta iga päev, siis koiiri vaid üks kord nädalas.
Kookoskompost on haigus- ja kahjuritevaba. Selle nõrgalt happeline reaktsioon (pH 5,6–6,8 ehk peaaegu neutraalne) sobib väga hästi enamikule taimedele.

Kookoskompostil on veel üks tänapäeval hinnatav omadus – selle algne tooraine kookospähklid on loodusand, mis valmivad igal aastal. Aianduses laialt pruugitava turba varud aga jäävad maailmas aasta-aastalt aina väiksemaks.

Koiiri turustatakse eri mõõtu plokkides, suurtes pallpakendites ja kasvukottides. Sellest tehakse kookoskiutablette ja kasvupotte.

Mina olen kasutanud suure kingakarbi suurusi pressitud klotse (30 x 30 x 15 cm; kaal 5 kg) , mida on hea hoida. Pakin nad kodus kilekottidesse, sest märjaks saades hakkab materjal kohe paisuma.

Kookoskomposti-klotse hoidke kile sees, et nad märjaks ei saaks.

Muretsesin endale 90-liitrise plastnõu. Panen sinna ühe kookosklotsi ja lisan kolm ämbrit vett.

Kompostitegu algab

Vähem kui tunni aja pärast on anumas 70–80 liitrit kohevat komposti, kuhu segan sisse just seda väetist, mida vajab kultuur, millega hetkel tegelen. Ja siis läheb istutamiseks-külvamiseks.

90-liitrine plastnõu mahutab parajasti ühe kookosklotsi ja kolm ämbrit vett.

Kuivalembeste liikide (kiviktaimla- ja kõrbetaimed) jaoks lisan koiirile liiva.

Vähem kui tunni aja pärast on tünnis 70–80 liitrit kohevat komposti

Kookoskompost kõlbab hästi köögiviljataimede ettekasvatamiseks, noortaimede edasikasvatamiseks ning toataimedele.