Astrid

Astreid leidub looduses kuni 300 liiki ja nad on levinud kogu põhjapoolkeral, peamiselt aga Põhja-Ameerikas. Neid leidub väga erinevates kasvukohtades, alates kuivadest mägistest paikadest kuni niiskete metsaaladeni. Kultuuris kasvatatavad astrid vajavad rikkalikuks õitsemiseks päikeselist kasvukohta ja sügisel õitsejad ka külmade tuulte eest varjatud paika, et õienupud jõuaksid puhkeda.

Astrite õied on koondunud korv- õisikutesse, mis asetsevad üksikult, kännastena, pööristena või kobarana. Keelõied on lillakassinised, lillad, valged, kollased või roosad. Putkõied on tavaliselt kollased, harva ka tumedamad.

Astrid on kaunid sügisekuulutajad ja armsalt romantilised lilled. Neid on lihtne erivärvilistena kirju paelaga väikesesse kimpu köita. Suuremaid õisi sobib kinkida ka üksikult või näiteks kolmekaupa. Tumedamat värvi astritest saab kena kimbu, kui neile juurde panna mõni õhulisem ja heledam oksake – kui leidub veel natuke kipslille, on see ideaalne variant.

Võib proovida ka erinevate tugevamat sorti kõrreliste õisikute ja nende lehtedega kimpu täiustada.

Gladioolid

Gladiool on taluaia klassika. Võib tunduda, et tegemist on väga vanamoodsa lillega, kuid tegelikult on gladiool oma suursuguse olekuga täiesti ajatu. Nad on head lõikelilled, mida passib kinkida ka väiksemas koguses.

Ehkki ka Eestis kasvab looduslikult üks gladiooliliik, niidu-kuremõõk, kasvatatakse aias peamiselt hübriidse päritoluga aed-kuremõõga ehk aedgladiooli väga rikkalikes värvitoonides sorte, mis on ka külmaõrnad.

Kes soovib muljet avaldada ja tunneb, et paar õit üksi on vähevõitu, võib gladiooliõitest teha lihtsa ja kena kimbu, sobitades need kokku asparaaguse õhuliste lehtedega.

Üksikute gladiooliõite kasuks räägib aga tõsiasi, et õpetajal on nendega pärast lihtsam hakkama saada ja õisi oma parema äranägemise järgi suurematesse kimpudesse seada.

Liiliad

Liiliate õied on kaunid nii aias kui vaasis. Liiliad on kogu maailmas hinnatud ilutaimed, neid ajatatakse rohkesti. Nimetus liilia pärineb vanakreeka sõnast leirion, mis tähendab valget liiliat. Sellest tuleneb ka ladinakeelne vaste Lirium ja hilisem perekonnanimi Lilium.

Liiliat kujutati kunstis juba rohkem kui 2000 aastat tagasi. Muistses Kreekas peeti liiliat jumalannade Aphrodite, Artemise ja Hera atribuudiks. Vana-Roomas olid valge liilia õied pühendatud Venusele, Dianale ja Junole. Kuna liiliad on dekoratiivsete õitega ja nende värvivalik on väga mitmekesine, saab neilt nägusaid ja graatsilisi lõikeõisi.
Liiliate õietolm võib riideid määrida, seepärast eemaldage tolmukad enne kinkimist.

Siiski on liiliate kinkimisel mõistlik arvestada mõne ebameeldivusega. Esiteks tuleb teada, et liiliate tolmukad määrivad riideid väga tugevasti. Selle vältimiseks tuleks enne kinkimist õie seest tolmukad pisikeste kääridega ära lõigata. Vastasel juhul võib aktusel peoriietele pudenenud liiliate õietolm ebameeldivusi tekitada.

Teiseks tuleb arvestada sellega, et mõned sordid lõhnavad väga tugevalt. Paljudel inimestel on väljakujunenud allergia liiliate lõhna vastu ja kui neid lilli on väikeses ruumis rohkelt, ei ole võimalik allergikutel seal pikka aega viibida.

Isegi ilma allergiliste nähtude ilmnemiseta ei soovitata lõhnavate liiliatega samas toas magada, kuna nii võib saada tugeva peavalu.

Valige kinkimiseks selline sort liiliaid, mis ei lõhna väga tugevalt.

Krüsanteemid

Krüsanteem on vist küll kõige tänuväärsem sügislill. Nad püsivad kaunid pikalt terve sügise ning lõikelillena võivad seista värskena nädalaid. Krüsanteeme kasutatakse laialdaselt nii haljastuses kui ka lilleseadetes.
Krüsanteemi on väga paljudes värvitoonides ja nad on vaasis kaua ilusad.

Hiinlased on krüsanteemi kasvatanud rohkem kui 3000 aastat. Jaapanisse sattus krüsanteem arvatavasti IV sajandil, Euroopasse aga tunduvalt hiljem, umbes XVII sajandi lõpus.

Tänapäeval kasvatatakse enam kui 10 000 krüsanteemisorti. Aretustöö tulemusena leidub krüsanteeme igale maitsele – varieerub nii õite kuju (liht- ja täidisõieline, pallikesed, tupsukesed jpm), suurus (õisiku läbimõõt võib olla 1–30 cm) kui ka värvus (valge, kollane, roosa, purpurjas, oranž, kirju). Eluruumidesse vaasi toodud krüsanteemiõied toovat feng shui järgi sinna rõõmu ja õnne, seega on see kaunimõtteline kingitus.


Koolilapse meelespea lillede kinkimisel

Marek Jakobi, Leeri lillesalong

  • Sobiv on kinkida kõiki lilli, mis ilusad tunduvad!
  • Lühema varrega ja ilma okasteta lilledega on lapsel kergem toime tulla.
  • Sügisese koolimineku sümboliks on traditsiooniliselt lõvilõuad, astrid, krüsanteemid, gladioolid.
  • Valige lill, mis hästi säilib ja ka pika koolitee ning aktuse üle elab, seetõttu ei pruugi roos olla alati parim valik.
  • Parem on, kui kingitavad lilled on ilma väga tugeva lõhnata või lõhnavad neutraalselt, meeldivalt.
  • Ei ole olemas ebasobivaid või halva auraga õisi. Kodumaine, südamega kingitud sügislill on kaunis ja rõõmustab saajat kindlasti!