Kadakamarjad Foto: Bianca Mikovitš
Läänemaa ja väikesaarte inimesed on märganud, et kadakamarjad on tänavu väga magusad ja osad neist suured nagu mustikad.

Kadakamarju on Eestis kasutatud läbi aegade – neist on valmistatud ravimeid, pandud toidu sisse ja kasutatud õlleteos.

Tänavu on kadakamarjad eriti magusad ja vürtsikad ning kuigi neid võib varuda aastaringselt, siis septembrist novembrini on selleks eriti sobiv aeg.

Biokeemik Urmas Kokassaar soovitab kadakamarju kuivatada toatemperatuuril, et eeterlikud õlid ei lenduks.

Korjata saab kadakamarju käsitsi põõsa küljest või oksi maapinnale laotatud lina kohal raputades. Suuri koguseid pole mõtet kokku ajada, sest marjade ravitoime hakkab paari aastaga vähenema.

Kadakamarja tinktuurid on tuntud diureetilise toime poolest, vastunäidustatud on need aga seedekulgla haavandite, soolepõletike ning neeruhaiguste puhul.

Põhjalikumalt saab kadakamarjadest lugeda Urmas Kokassaare Eesti Looduses ilmunud artiklist.