Kuigi on levinud arvamus, et vürtsbasiilikut ei tasu kuivatada, väidab ürdikasvatusega tegeleva Trummi talu perenaine, paljude maitse- ja ravimtaimede kasvatamist ning nende kasutamist õpetavate raamatute autor Tiiu Väinsaar vastupidist.

Ehkki osa taimes esinevast eeterlikust õlist kuivatamisel kaob, jääb seda järele piisavalt palju, lisaks toimeaineid, mis annavad roale huvitava maitse ning tugeva vürtsise lõhna.

Kuivatamine

Hea, et kuivatamine ei riku taime maitset ja lõhna, vaid annab talle pisut teistsuguse lõhna- ja maitsenüansi kui on värsketel lehtedel. Siiski on nippe, mida sel puhul meeles pidada. Näiteks alates lõikamisest peab maitsetaimede kuningaks nimetatud vürts­basiilikuga olema ettevaatlik ja õrn, sest iga väiksemgi muljumiskoht muutub kuivades mustaks.

Kuigi õitsemine tugevdab vürtsbasiiliku aroomi, ei võiks tal lasta jõuda täisõitsemiseni. Põhjus – väheneb järgmine saak, kasv lakkab ning kuivatamissaadus on madalama kvaliteediga.

Väiksema arvu taimede puhul saaki koristades olge hoolas ja lõigake kas väga terava noa või kääridega. Lõikamisele reageerib taim hästi, iga ära lõigatud haru asemele kasvatab ta kaks uut. Seepärast lõigake iga pea- ja kõrvalharu tagasi kuni viimase lehepaarini. Kui kardate taimele liiga teha, jätke talle vähemalt kaks alumist lehepaari.

Lõigatud vartelt noppige lehti hellalt koheldes ning laotage need ühekihiliselt kuivatusrestile. Resti hoidke vähemalt 2–3 tundi kuivatusruumis või varju all. Toatemperatuuril närtsitatud lehtedel esineb hiljem kuivatades, eriti rohelistel sortidel, vähem pruunikaks muutumist. Esialgne temperatuur kuivatuskapis peaks olema kolme tunni vältel 25°, hiljem 30–35°.

Kogu kuivatamisaja ei tohi lehti liigutada või segada. Isegi soojendusega kuivatuskapis võtab kuivamine vähemalt kaks päeva. Nii et soojenduseta kaob kuivatamisel lehtede kvaliteet. Mida kauem protsess kestab, seda vähem väärtuslikku jääb tema koostisest alles ja lehtede värvus muundub pruunikasmustaks.

Kuivatatud kraam pakkige valgus- ja niiskuskindlasse kotti ning tähtis on ka, et see oleks õhukindel. Vürtsbasiilik kuivab 7–10 korda kergemaks.

Toitu tehes võite värsket basiilikut kuivatatuga võrreldes panna poole rohkem.

Tee jaoks võtke 1 kuhjaga tl kuivatatud lehti 1 tassi keeva vee kohta ning laske 10–15 minutit tõmmata. Seda võite juua kaks tassi päevas ühe nädala jooksul, siis peate tegema kahenädalase pausi. Hiljem võite jälle ühe nädala juua. Teest on abi puhitiste ja kõhuvalu korral, samuti suurendab see imetava ema rinnapiimaeritust. Kuid basiilikutee ajab ka higistama.

Kuivatatud vürtsbasiilikust teed joob ka see inimene, kes tavaliselt rohutee ära põlgab.

Külmutamine

Tiiu Väinsaar rebib vürts­basiilikulehed umbes 1 cm laiusteks tükkideks ning hoiatab – ärge lõigake noaga, hakkimine muudab maitse halvemaks. Siis täidab ta karbi hästi tihedalt leheribadega ja paneb õhukindla kaane alla.

Sügavkülmas hoitud karbist võtab ta üheks korraks vajamineva koguse ning sulgenud karbi, paneb tagasi külma.

Õlihoidis

Terved puhtad basiilikulehed laduge vaheldumisi soolaga puhtasse purki. Kui see on kihiti täis saanud, valage peale oliiviõli ning hoidke jahedas, kas sahvris või külmikus.

Talvel võib lehti kasutada toitude valmistamisel-maitsestamisel või teha pestot. Õli sobib praadimiseks või salatikastmete valmistamiseks.

Vürtsbasiilikuõli ja aroomiäädikas

Rafineerimata õlisse asetage üks ilus õitsev basiilikuoks. Kergelt maitsestatud õli sobib hästi salatikastmesse.

Tugevama maitsega ja paremini säiliva õli saamiseks pange purki kohevate katki rebitud lehtede peale õli, nii et see kataks lehti 1 cm
paksuselt.

Laske purgil olla kaks nädalat soojas kohas rätiku all. Iga päev segage purgi sisu kord läbi.

Pärast kurnake õli, laske sademel välja settida ning täitke ilusa kujuga pudel, sisse torgake õitsev vürtsbasiilikuoks.

Maitsestatud äädika tegemiseks kasutage veini- või õunaäädikat.

Pange 1–2 oksa ilusasse läbipaistvasse klaaspudelisse, valage äädikas peale ja korkige kinni.

Äädikapudelit võite hoida nähtaval kohal kui iluasja, õlipudel pange kappi valguse eest varjule.


Ürdivõi

näputäis hästi peeneks rebitud vürtsbasiilikulehti
1 dl võid
2 küüslauguküünt

Asetage lehed, või ja kooritud ning hakitud küüslauk mikserisse, vahustage ühtlaseks massiks ning hoidke külmkapis fooliumisse pakitult.
Kui basiilikuvõi on mõeldud imetavale emale, jätke küüslauk lisamata, sest imikule küüslauk ei maitse.

Pesto

4 dl basiilikulehti
4 suurt küüslauguküünt
1 dl Kreeka pähkleid
1 dl riivitud Parmesani
soola
oliiviõli

Pesto valmistamisel uhmerdage kõik ained peale juustu pastaks, seejärel lisage riivitud juust ja segage hoolikalt läbi. Kui pesto on liiga tihe, segage tilkhaaval juurde õli.

Koduaia pesto

1 peotäis basiilikut
¾ l rohelisi lehti
1 dl oliiviõli
½ dl vett
soola
purustatud musta pipart
3–4 küüslauguküünt
2–4 sl piiniaseemneid või mandleid
30–50 g kõva riivitud juustu

Kui kasutate värsket basiilikut, lisage soola. Soolaga õlihoidise puhul jätke sool esialgu panemata. Seda võite hiljem pärast juustu lisamist üle maitstes veidi juurde riputada, sest juustki on ju soolakas.

Retsepti aineloetelus nimetatud rohelised lehed tähendavad neid lehti, mida hetkel kõige kergem kätte saada – naat, nõges, valge hanemalts, spinat, salat, lehtsinep, kurgirohi, harilik pune, petersell, murulauk, sibulapealsed.

Nõgeselehed aurutage kergelt enne uhmerdamist. Korraga ärge noppige kõiki taimi, vaid valige peale basiiliku 3–4 liiki rohelist.

Kui kasutate köögikombaini, alustage pähklite, piinia- või päevalilleseemnete, küüslaugu ja juustu peenestamisest.
Seejärel lisage roheline kraam, õli ja pipar.

Valmis pestot võite vajadusel vedeldada veega, aga tihendada riivsaia või pehme saiasisuga.

Järele jäänud pestole valage õli peale, siis võite seda järgmise päevani hoida külmkapis.