Mitmed lausja kattevärviga õunad värvusid väga visalt: puna tekkis katkendlike triipudena või tähnidena, roheliseks jäänud ubinaid oli palju. Mõnel sordil tuli puna asemel hoopis lillakas toon.

Hoopis imelik oli mitme sordi kuju muutumine. Harilikult ümarad või lapikud õunad, näiteks ‘Tellissaare’, olid sel aastal pikliku või munaja kujuga, mida on õigeks sordiks lausa raske pidada.

Tänavu võiks hea omadusena märkida õunte viljaliha õhukese koorealuse kihi punaseks värvumist. Punast võis leida ka seemnekambri ümbert.

‘Kasper’ sobib koduaeda

Nagu mainitud, kasvatas ‘Kasper’ tänavu suuremaid vilju, kuigi tema kattevärvus on kahvatu ja seda esineb vaid üksikute triipudena. Seetõttu ei suuda ta värvilisemate viljadega suure kaubanduskeskuse puuviljaletis konkureerida.

Tema tööstuslikku kasvatamist ei soosi ka see, et ‘Kasperi’ viljad ei valmi üheaegselt, vaid küpsevad terve kuu jooksul. See aga sobib hästi väikeaiapidajale.

Üldiselt kuulub ‘Kasper’ magushapude õunte kõige maitsvamate sortide hulka. Ta on üsna talvekindel, ei haigestu kuigivõrd kärntõppe, puu hakkab päris noorelt vilja kandma ja on küllaltki saagikas.

Õunu septembri lõpuni

Kuna tema viljad valmivad pika aja jooksul, saab neid kaua värskelt tarbida, korjates kas iga päev puu alla kukkunud õunu või harjutate hindama, milline õun oksal on parasjagu noppimisvalmis. Õunu võib ka puu otsast rohkem korjata ja lasta neil toas parajalt küpseks saada. Tegelikult just niimoodi saabki õun parima maitse. Puul üleküpsenud õun jääb sellele alla.

Nii või teisiti on pikk tarbimisaeg koduaias parim: ei pea muretsema korraga liiga paljude õunte küpseks saamise pärast, ja ‘Kasperit’ jätkub söögiks septembri lõpuni.

Koduaias, eriti murukamaras kasvavatel puudel, värvuvad hiljem nopitud viljad paremini ja saavad lõpuks kauni väljanägemise. Ka halbadel aastatel nagu tänavu saavad õunad hea maitse.

Allikas: Targu Talita