Rosida kirjeldab veel ühte nippi. "Kurgid on kahes rivis, nende vahele kaevan labidasügavuse kraavi, mille täidan sõnnikuga. Käärides see soojendab mulda ja annab rammu ka."

Lukkudega kasvuhoone

Kuna soojemas keskkonnas kasvavad kurgid jõudsamalt, siis võib vabalt muretseda endale ka mõne minikasvuhoone, kuid lukkudega varianti ei taha sellel aastal enam osta vist ükski aednik. Aiaelu lehelt selgub, et lukkudega kasvuhoone võib juba esimesel aastal minna katki: õmblused rebenevad lahti, metalltorud painduvad kõveraks, ära murduvad ka plastikust ühenduslülid.

Augud heinamaale

Hobiaednik Tiina Möller räägib, et kuna temal ei ole kündmisvõimalust, siis eelmisel aastal kaevas ta heinamaale umbes labidalaiuselt augud ning asetas sinna sisse poest ostetud musta mulla.

"Istutasin taimed mullaga täidetud aukudesse. Peale läks must paks kile, mille servad kindlustasin korralikult kividega, ümber taime ka, et need hoiaksid loori kõrgemal," räägib ta, "peale panin kaks kihti katteloori, mida suvel maha ei võtnudki."

Märkusena olgu öeldud, et katteloori tuleb ikka aeg-ajalt ma võtta, nimelt kastmiseks ja saagi koristamiseks. Sai kõvasti salatit tehtud, niisama krõmpsutatud ja sisse tehtud.

"Nüüd saan selle kilealuse maa sellel aastal aiavilja jaoks kaevata, sest hein on kadunud ja kurgimaa kolin siis edasi," pajatab ta, "jätkan täpselt sama meetodiga."

Avamaal valmivad kurgid tavaliselt katteloori all